Entry: OZNANILA 8/2006 9.4.06 VELIKONOČNO VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV
 
 Drage sestre in bratje!

Velikonočni dogodek Jezusovega  vstajenja je edinstvena in neprimerljiva osrednja značilnost in vsebina naše krščanske vere. Samo zato, ker je Jezus zares vstal in so ga njegovi učenci po hudih dvomih, razočaranjih, zmedenosti in strahovih velikega petka večkrat doživeli kot tistega, ki je vstal in živi, so zbrali pogum in začeli to sporočilo oznanjati ter končno za to resnico tudi umirati. Kar je bilo po človeško povsem nemogoče, je postalo mogoče in resnično po Božji ljubezni.

Ob nezaslišanem velikonočnem sporočilu se tudi danes marsikdo sprašuje, ali je to mogoče. Pa vendar na dnu duše, dostikrat nevede in nezavedno, s tem računa in v to upa. Kajti vsakokrat, ko upamo proti upanju, tiho računamo na to. Vsakokrat ko verjamemo, da bo zadnjo besedo imela resnica in ne laž, pravičnost in ne krivica, dobrota in ljubezen in ne zloba, verjamemo v vstajenje: v dokončno zmago dobrega nad zlim in življenja nad smrtjo. Na svetu je toliko ljudi, ki verjamejo v zmago dobrega nad zlim. Vsi ti nosijo v srcih tisto upanje in pričakovanje, ki dobi v veri v Jezusovo in naše vstajenje svojo najglobljo potrditev. Mi kristjani, ki smo vero v Jezusovo in naše vstajenje postavili na najvišji svetilnik našega življenja, pa smo poklicani, da zanjo pričujemo s svojim neuničljivim zaupanjem in zvestobo Gospodu ne glede na ugodne ali neugodne okoliščine, v katerih smo poklicani k delu za Božje kraljestvo v nas in okoli nas.

To je naša vesela velika noč! Vsem članom našega vernega občestva, duhovnikom, redovnicam in redovnikom, vsem drugim članom Cerkve ter vsem ljudem dobre volje želimo, da bi to bil tudi letos naš srečen in milosten največji praznik. Posebno globoko velikonočno upanje in močno tolažbo pa želimo vsem, ki doživljajo preizkušnje, nesreče, izgube in stiske. Vse nas naj tudi letos Vstali Gospod Jezus napolni z mirom in zaupanjem, s tolažbo in novim pogumom.

Blagoslovljene in vedre velikonočne praznike vam želimo

vaši škofje

Voščilu slovenskih škofov se pridružujeva tudi vaša duhovnika.

 

VELIKI TEDEN V PASTORALNEM LETU ODDALJENIH

Veliki teden, sveti teden je središče cerkvenega leta, posebej še sveto tridnevje: »Iz velikonočnega tridnevja kot vira luči napolnjuje novi čas vstajenja celotno cerkveno leto s svojim sijajem« (KKC 1168). Teh praznikov se udeleži veliko tudi oddaljenih vernikov. Tako je vsak izmed nas poklican, da se s prijazno, globoko besedo približamo vsakemu izmed nas: KRISTUS JE VSTAL!

Že cvetna nedelja nas z blagoslovom zelenja in branjem pasijona-trpljenja našega Gospoda Jezusa Kristusa popelje v pomembnost našega odrešenja po Jezusu Kristusu.

 

VELIKI ČETRTEK – 13. april                                                                                   

Ob 7.00  uri bo v kapeli molitev bogoslužnega branja – brevir.   Dopoldanska krizmena maša v stolnici ob 9. uri je v znamenju obnovitev duhovniških obljub skupaj z nadškofom. Sveto pismo nas opominja, da znova razplamenimo Božji milostni dar, ki je položen v nas.

Slovesna večerna maša bo ob 19. uri. Skrivnosti, ki se jih spominjamo, so: postavitev sv. Rešnjega telesa in mašniškega posvečenja ter Jezusove zapovedi medsebojne ljubezni. Umivanje nog je eden izmed dejanj in izražanje te ljubezni: »Koder je dobrota in ljubezen, tam je Bog!« Po slovesni maši se Najsvetejše prenese v stransko kapelo, kajti Jezus se za tri dni umakne iz tega sveta. Češčenje bo pozno v noč.

 

VELIKI PETEK – 14. april

Ob 7.00 uri v kapeli molimo molitveno bogoslužje, nato se delijo sveta olja duhovnikom naše dekanije .                                                                                       Križev pot bo ob 15. uri. Obredi velikega petka bodo ob 19. uri. Pri opravilu v čast Gospodovemu trpljenju bodimo pozorni na 5. kitico slovesnih prošenj za vse potrebe: »Naj vsemogočni večni Bog zbere razkropljene (oddaljene), zbrane pa ohrani!«

Na veliki petek je strogi post.

 

VELIKA SOBOTA – 15. april

Blagoslov velikonočnega ognja bo ob 7. uri pred zakristijo, nato bo molitev bogoslužnega branja v kapeli.                                                                                             Navodilo v Misalu pravi: »Po zelo starem izročilu je ta noč posvečenea bedenju za Gospoda« (2 Mz 12,42). K obredom ob 19. uri prinesemo sveče. Slavje luči ima v pastoralnem letu oddaljenih velik pomen: » Veliko je namreč krščenih, ki so zaradi tega, ker živijo v versko indiferentnem svetu, čeprav neko določeno vero le ohranijo, praktično brezbrižni do vere in morale.«

Maša velikonočne vigilije je maša nedelje Jezusovega vstajenja, čeprav jo opravimo pred polnočjo.

 

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL:

Župnijska cerkev: 11.00; 14.30; 15.00; 16.00; 17.00 in 17.30

Huje: 15.00 in 15.30

Čirče: 16.00

 

VELIKA NOČ  je praznik vseh praznikov, praznik naše vere v vstajenje Gospoda Jezusa Kristusa in v naše večno življenje. Procesija v čast Vstalemu bo ob 6.00 uri. Procesija bo potekala po Glavnem trgu, mimo pošte in preko mostu reke Kokre ter pri zapori nazaj v cerkev. Mlade prosimo, da bi nosili bandera!

 

Verouk odpade veliki teden in velikonočni teden. Redni verouk je ponovno 24. aprila.

 

VELIKONOČNO SPOVEDOVANJE BO OD 11. APRILA DO VELIKE SOBOTE. SPOVEDUJE P. LOJZE MARKELJ. ( Od 12. do 14. ure ni spovedovan

 

 

 

   2 comments

Jordan Bred 11s 2012
April 20, 2013   10:40 AM PDT
 
Excellent and decent post. Thank you for sharing, this information is useful to me. good quality.
Air Jordan 11 Bred
April 22, 2013   05:33 AM PDT
 
Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments