Entry: oznanila 6/2006 9.3.06 

PASTORALNO LETO ODDALJENIH

 

ODDALJENI — POT CERKVE

 

Sožitje oddaljenih in Cerkve

V zrelem življenjskem obdobju se oddaljenost oblikuje v več ali manj stabilno bivanjsko držo. Načinov oddaljenosti je seveda toliko, kolikor je oddaljenih. Vseeno si pomagamo s tremi splošnimi tipi, ki jih lahko približamo trem centrifugalnim momentom:

MODERNI EMANCIPIRANEC. Gre za preprosto vztrajanje v izkustvu in mnenju, da Cerkev in Bog nista bistvenega pomena za življenje. Zadnja stoletja se človek vse bolj čuti emancipiranega od Boga. Ta drža ima podporo v dominantni kulturi in svoje veliko ideološko ozadje, ki prihaja od razsvetljenstva, iz racionalizma in ateističnega humanizma.

Najpogostejši tip oddaljenca je, da gre za spontano prepustitev splošnemu toku, ki religijo postavlja na zadnja mesta med človekovimi potrebami. Ideološki nasprotnik vere je tip v zamiranju. Agresivno ideološko nasprotovanje veri popušča tudi  s strani laicističnih liberalnih krogov. Tretji tip je post-moderni brezbrižnež. Ta drža je zlasti pri mladih. Postindustrijski procesi in post-moderna kultura ustvarjata ljudi brez korenin, brez popkovine, ki bi jih vezala na kakršnokoli mater, vključno na mater Cerkev.

 

Desetere zapovedi so božja ponudba človeku,

da se odloči za dobro,

za vrednote, za življenje.

So temeljni pravilnik in naravno vodilo za človeško in krščansko ravnanje.

 

  Postni čas nas vabi, da spet odkrijemo središče in jedro naše vere in iz njega zaživimo. Kaj je to jedro, nam v enem stavku pove apostol Pavel: »OZNANJAMO KRIŽANEGA KRISTUSA.«

 

TEDEN DRUŽINE

Letošnji teden družine poteka od 19. do 25. marca. Družina je v krizi. Mladi se ne poročajo in si ne ustvarjajo družin, čeprav jim je družina v naši državi največja vrednota. Kaj storiti? Naj bo ta teden čas intenzivne molitve, duhovnih spodbud in prebujanja zavesti vseh nas, da je družina Cerkev v malem in tudi najpomembnejša celica življenja in prihodnosti naroda. V teh dneh se trudimo vsi, saj je postni čas, čas milosti, da bi bile naše družine izvir veselja in ljubezni.

Naši mlajši veroukarji prejemajo ta teden pri verouku posebno brošurico Družina moli. Ta brošurica je namenjena kot slikanica otrokom in staršem. Dragi starši, uporabite to izredno zanimivo in lepo pripravljeno darilce za vašo družino, da boste utrjevali medsebojno spoštovanje, vero in ljubezen!

Župnija bo praznovala teden družine na Hujah, 19. marca ob 10.30 uri. Sveta maša bo v znamenju molitve za trdnost in povezanost naših družin.

Po maši bo darovanje – ofer za cerkev na Hujah.

 

ROMANJE V RIM OB IMENOVANJU NADŠKOFA DR. FRANCA RODETA ZA KARDINALA

Društvo katoliških pedagogov organizira z župnijo Kranj romanje v Rim od 23. do 26. marca. Odhod bo 23. marca ob 21. uri iz Župančičeve ulice. Romarji moramo imeti osebno izkaznico ali potni list. S seboj vzemimo tudi hrano za prvi dan bivanja. Kdor še ni plačal romanja mora to storiti do 20. marca 2006. Cena romanja je 37.000 Sit in če želite še med. asistenco, torej zdravstveno zavarovanje v tujini, doplačate še 2000 SIT in poveste številko vašega potnega lista.

 

BIRMA

Že nekaj let imamo v naši župniji na tiho nedeljo birmo. Darove Sv. Duha prejmejo veroučenci 9. razreda. Vsak izmed birmancev mora imeti opravljeno devetdnevnico na čast Sv. Duhu. Devetdnevnica se začenja 24. marca pri večerni maši. Birma bo 2. aprila pri polenajsti maši. Birmoval bo upokojeni beograjski nadškof dr. Franc Perko.

Starši in botri imajo roditeljski sestanek pred birmo v sredo 22. marca ob 20. uri v župnišču. Sestanek je obvezen!

 

ŽUPNIJSKA KARITAS

Prostovoljci župnijske Karitas se trudijo, da bi lajšali težave brezposelnih in ubogih. Za letošnji post za izdali listič. V njem predstavljajo svoje delo in vabijo k sodelovanju še nove prostovoljce. Ta listič boste skupaj s položnico prejeli v današnjih tiskanih Oznanilih. Tako tudi vsak izmed nas pomaga domači Karitas, saj imamo uboge tudi med nami.

 

ZNAMENJA

Naša dežela je znana po številnih cerkvah in »vaških« znamenjih. Mesto Kranj ima kar nekaj križev in kapelic. Posamezniki zelo lepo skrbijo za znamenja. Imamo pa v mestu nekaj kapelic, ki so sramota za naše mesto, saj so v popolnem razsulu. Ta znamenja-kapelice niso last župnije, ampak imajo svoje lastnike. Torej morajo poskrbeti zanje lastniki in ne župnija. Mogoče bi se zavzela za obnovo Krajevna skupnost. Ta zapis je nastal zato, ker nekateri sprašujete, zakaj imamo po letih demokracije še vedno zanemarjena znamenja.

 

ODDANE MAŠE: Tone Hafnar, po namenu (6X), za duše v vicah (5X), v zahvalo (5X), Ema Umek, Bisera in Ante Grgić, Marta Bartol in hči Ivanka, Terezija Petek, Ana Prašnički, za srečno zadnjo uro in odpušanje grehov (2X).

 

Človek, ki izgubi Boga in s tem pravo smer in mero, neizogibno iztiri. Kjer ni več nobene »mere«, je pač samo še samovolja in nezmernost. Prav je mogoče živeti le, če ostanemo v resnici o sebi in o Bogu. In ta resnica je, da nas je ustvaril Bog in da je On naša pot.

 

 

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments