Entry: Oznanila 4/2006 23.2.06PRELOM PO BIRMI: JAVNA ODDALJENOST

V življenju ne gre vse gladko. Že to, kako odločno najstnik »pobriše« iz cerkvenega okolja, nam pove, da gre za svojevrstno čustveno reakcijo in da je zdaj h korpusu krivic dodal še eno: pobeg brez slovesa. Najstnik z odhodom iz naročja Cerkve pravzaprav ne razčisti s Cerkvijo in Bogom, temveč zadevo dodatno zaplete in okorno potlači.

Ob teh razmišljanjih ne smemo pozabiti na orjaško moč, ki jo ima sekularizirana kultura nad posameznikom. Tudi tam, kjer prej obravnavanih družinskih nastavkov za shizoidno vernost ni, se močno čuti vpliv dominantne kulture. Svet sodobnega poganskega hedonizma in porabništva zahteva ne le denar, pač pa tudi dušo mladostnika. Kajti, ko bo imel dušo, bo imel tudi denar. Drugače povedano: nad mladimi kristjani se vrši pritisk, saj je oddaljenost od živega jedra Cerkve in njenih vrednot v interesu porabniške družbe.

Oddaljenost od Cerkve je za povrh v sodobni družbi prevladujoča drža. Če si aktiven kristjan, boš marsikomu šel v nos, nekdo se bo norčeval iz tebe, kdo drug te bo ideološko etiketiral. Zmigati z rameni, češ »kaj pa imam jaz s farji« pa te pogrezne v »varno« zavetje množice.

 

POSTNA POSTAVA ZA LETO 2006

Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.

Cerkve za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

 

PEPELNIČA SREDA  je prvi dan strogega posta. Sveti maši bosta ob 8. uri in ob 19. uri. Pri obeh mašah bo pepeljenje.

 

POSTNO ROMANJE na Tabor bo na prvo postno nedeljo, 5. marca 2006. Avtobus bo odpeljal iz Čirč kot vedno 14,30 in se bo ustavil na običajnih mestih. Nazadnje na Zlatem polju pri cerkvi. Prevoz se plača na avtobusu. Ob 15.30 bo križev pot in nato sv. maša.

 

ZAKONCI ZA KRISTUSA

Katoliško gibanje Zakonci za Kristusa vabi zakonske pare, samske od 21 let dalje, samohranilke/ce, ločene, vdove/ce, na seminar z naslovom Krščansko življenje, ki bo od 17. marca (ob 18. uri) do 19. marca (do 14. ure) pri šolskih sestrah v Repnjah.

Namen seminarja je obnovitev in poglobitev osebnega odnosa z Bogom in izboljšanje medsebojnih odnosov. Predavanja so skupna, delavnice pa so ločene po navedenih skupinah. Organizirano bo varstvo otrok. Informacije in prijave do 14. marca na tel. (04) 23-23-116 ali 031-454-831.

 

BIRMA

 V župniji bo letos birma na tiho nedeljo, 2. aprila pri redni polenajsti sveti maši. Birmanci bodo imeli duhovne vaje od 3. marca do 5. marca pri sestrah Uršulinkah v Mekinjah. Z birmanci bo ves čas g. kaplan.

 

POČITNICE

Šolske počitnice imajo otroci od 27. februarja do 5. marca. Tako v tem času ni verouka.

 

ORATORIJ

Letos bo oratorij, dnevi mladih, ob sklepu počitnic in sicer od 21. do 26. avgusta.

 

PREDVIDENA DELA V LETOŠNJEM LETU

 V tem letu imamo kar nekaj želja in upanja, da bomo opravili naslednja dela:

- obnovili streho na župnišču in bivših hlevih,

- obnovili hleve v koristne prostore za garaže in mlade,

- obnovili fasado na Pungartu,

- asfaltirali dvorišče,

- uredili prostore za Karitas,

- ob pomoči države bi nadaljevali z obnovo stropa v cerkvi.

 

NOV KARDINAL

22. februarja 2006 je papež Benedikt XVI. med splošno avdienco imenoval nove kardinale, med njimi tudi nadškofa msgr. dr. Franca Rodeta, prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. S tem priznanjem pa dal veliko priznanje tudi slovenskemu narodu. Novemu kardinalu čestitamo. Od 24. do 26. 3. bo zato najverjetneje  naša župnija poromala v mesto Rim, kjer se bomo v soboto udeležili slovesne podelitve kardinalskega klobuka našemu rojaku. Rezervirajte si čas.

 

 

 

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments