Entry: OZNANILA 4/2006 11.2.06PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

Prelom po birmi: javna oddaljenost
Verouk kot versko-pedagoški triler dobi razplet po birmi. Oba procesa, ki ju pogojno imenujemo konzervativni (moraš k verouku) in liberalni (bodi sam sebi zakon), lahko pa bi jim rekli centripetalni in centrifugalni ali pa kar sočasna pripadnost in nepripadnost oz. sočasna verska socializacija in emancipacija od Boga, prideta do vrhunca. Birmanca imenujemo »kristjan, zrel za oznanjevanje« in »potrjen od Svetega Duha«, kar pa birmanec v skladu z ves čas gojeno centrifugalno držo prešifrira v »zrel za odhod« in »materinskega naročja Cerkve ne potrebujem več« in »dovolj sem močan, da rečem ne!« Množičen odhod mladostnikov po birmi razumemo kot pastoralno katastrofo-in to upravičeno, s pedagoškega zornega kota pa gre za povsem normalen razvojni proces. Štirinajstletniku, ki išče svojo identiteto in samostojnost, je najlažje reči »ne« župniku in Cerkvi. Tveganje je minimalno (župnik nima nobene možnosti represije), simbolna vrednost pa velika (upor največjemu moralnemu sistemu). »Ne« Cerkvi naredi najstnika za nekakšnega junaka v svojih in v očeh sovrstnikov, obenem pa konča z dvoumno versko prakso in s korpusom občutkov krivde, ki se je skozi veroučna leta nenehno krepil.

GOREČI GRM IN MOLITVENA ZVEZA ZA NOVE DUHOVNE POKLICE LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE
V teh dneh ste nekateri prejeli v cerkvi glasilo Molitvene zveze za nove duhovne poklice ljubljanske nadškofije z naslovom GOREČI GRM. Veliko ljudi moli za nove duhovne poklice in svetost poklicanih, posamično ali povezani v različne molitvene skupine. V ta namen se vsako prvo soboto v mesecu daruje sveta maša in vsak prvi četrtek moli ura pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice. Pred nekaj leti je bila v naši nadškofiji ustanovljena molitvena zveza z željo povezati vse tiste molivce, ki čutijo potrebo, da bi molili povezani z drugimi za isti namen. Povezovanju in informiranju želi služiti to glasilo. Vsak izmed nas se lahko vključi v to zvezo in prejema glasilo Molitvene zveze. Naredi tudi TI ta korak!

OTROCI ZA OTROKE
Letošnja adventna akcija pri kateri so sodelovali naši veroučenci je obrodila dober sad. Otroci so nabrali za svoje sovrstnike –lačne otroke – po svetu vsoto 150.000 SIT. Hvala vsem otrokom, ki so z dobrim delom mogoče rešili tudi kakšno otroško dušo! Hvala seveda tudi staršem, ki so svoje otroke vzpodbujali v dobrih delih in pripravi na božične praznike!


NAMESTO CVETJA NA GROB
Mnogi verniki že za časa svojega življenja prosijo, da ob njihovi smrti darujejo domači in sorodniki namesto cvetja v dober namen kot naprimer za domačo cerkev, za gradnjo novih cerkva ali podobno. Nekateri darujejo za svete maše ali celo gregorijanske maše. Tako je cerkev iz Čirč prejela ob smrti g. Franca Fajfarja vsoto 125.000 SIT. Darovali so sorodniki in prijatelji. Hvala!


7. NAVADNA NEDELJA
V mesecu februarju je vsako leto nabirka za Teološko fakulteto in izobraževanje duhovnikov. Letos bo omenjena nabirka v nedeljo, 19. februarja. Vsem darovalcem iskrena hvala za dar!


40 – URNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA
Bliža se postni čas. Pred postnim časom je čas veseljačenja in žal velikokrat žaljenja Boga in bližnjega v pustnem času. Cerkev želi omiliti neokusno veseljačenje z 40-urno pobožnostjo. V naši župniji bo češčenje v nedeljo 26. februarja od 14. do 19. ure. Naslednji dan bo češčenje na Zlatem polju in nato še na Primskovem.

JEZUSOVA STRAŽA
V soboto, 18.2. in v nedeljo, 19.2. bo v župniji Predoslje potekala t.i. Jezusova straža, ki je namenjena mladim iz naše dekanije in tudi iz širšega območja.
Kaj je pravzaprav Jezusova straža?
Gre za skupino mladih iz mariborske škofije, ki se zbirajo na srečanjih pod imenom Jezusova straža. Imajo svoj statut, ki ga je potrdil tudi mariborski škof. Njihov namen je združiti mlade iz vse Slovenije v molitvi, edinosti in medsebojni povezanosti. Konkretno gre za poglobljeno mladinsko duhovno srečanje s programom 24-urnega bedenja pred Najsvetejšim, ki se enkrat na 2 meseca organizira v različnih župnijah po Sloveniji. Program se prične v soboto ob 12. uri z izpostavitvijo Najsvetejšega, ki traja neprekinjeno 24 ur (do nedelje do 12. ure). Istočasno je organiziran program z najrazličnejšimi delavnicami, pričevanjem gostov, obiskom krajevnega škofa; v soboto v večernih urah se pripravi koncert ritmične duhovne glasbe, temu pa sledi procesija z Najsvetejšim ob baklah in svečkah. Velik poudarek je na petju in veselju. Ker srečanja trajajo 24 ur, stražarji poskrbijo za hrano in za prenočišča, ki se uredijo v župnišču.
P ROG RAM:
SOBOTA:
12.00 pričetek v cerkvi
13.00 kosilo
14.00 1. delavnica (glasbena)
15.00 2. delavnica (izdel. butaric)
16.00 3. delavnica (o misijonih)
17.00 priprava na spoved in mašo
18.00 mladinska sv. maša
19.00 molitev za vse potrebe
19.30 večerja
20.30 koncert: Odsev, V Božjih rokah, Odklopljeni Grega
22.30 procesija (nočna procesija z baklami)
23.00 predavanje

NEDELJA:
7.00 prva sv. maša
8.00 zajtrk
9.30 druga sv. maša in pričevanja
11.00 skupni zaključek v cerkvi
12.00 blagoslov z Najsvetejšim

PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

Prvo obhajilo in birma: srečna bližina?
Naenkrat latentna konfliktna stanja med otrokom in sistemom, med starši in župnijo in nenazadnje tudi morebitna ranjenost odnosa med človekom in Bogom stopijo v ozadje. Naenkrat pride do praznične enotnosti akterjev, nekakšnega spravnega momenta. Napoči namreč čas prvega svetega obhajila in svete birme. Želja in interes po teh zakramentih s strani oddaljenih staršev in tudi njihovih bodočih oddaljenih otrok je tako velika, da so ob tej priložnosti pripravljeni pokazati veliko mero vdanosti in predanosti Cerkvi. Prihajajo na priprave, so nadvse skrbni, radi sodelujejo z župnikom, nič jih ne moti določena strogost priprave, iskreno se veselijo dogodka. Ne gre za premišljeno dvoličnost, češ zdaj bomo s Cerkvijo, po zakramentu pa ne več; pač pa v ozadju pristno in z emocijami podkrepljeno izkustvo, da smo kot posamezniki in občestvo naredili korak naprej. Drugače povedano: gre za klasično shemo obreda prehoda. Grobo povedano, Cerkev tu nastopa kot servis obredov prehoda. Zakaj ravno Cerkev? Zato ker nobena druga družbena stvarnost nima takih simbolno-obrednih zmožnosti ter take moralne in zgodovinske teže. Biti birman od škofa, recimo, pomeni, da te v tvoji rasti potrjuje tisočletna avtoriteta, da si del tisočletne zgodbe, pomeni nekaj posvečujoče skrivnostnega, nekaj kar te nagovori v najglobljo bit. Valeta, kot birmi vzporeden obred prehoda, vseh teh skrivnostnih in vzvišenih pomenov nima. Sporočilo valete (ali maturantskega plesa) je veliko bolj enostavno in plosko, enako kot kasneje sporočilo civilne poroke v primerjavi s cerkveno.

Ljudje so tudi danes v svojih stiskah in obsedenostih potrebni pomoči!

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK-PREŠERNOV DAN – MOLITVENI DAN
Že vrsto let praznujemo Prešernov dan v Kranju na čisto poseben način: srečujemo se na molitvenem dnevu pred Najsvetejšim verniki naše dekanije. Geslo letošnjega dneva je povezano z letom oddaljenih: PODAJAM TI ROKO, BRAT! Razpored češčenja je naslednji:
Ob 9. uri sveta maša župnije Mavčiče in Kranj-Drulovka/Breg. Mašuje g. Janez Šavs. od 10. do 11. ure župniji Naklo in Podbrezje od 11. do 12. ure župnije Kranj, Zlato polje in Primskovo od 12. do 13. ure župnija Predoslje od 13. do 14. ure župnija Kokrica od 14. do 15. ure župnija Kranj – Šmartin od 15. do 16. ure župnija Besnica od 16. do 17. ure člani molitvenih skupin (vodi Prenova v Duhu) Ob 17. uri slovesna sveta maša, ki jo bo daroval mag. Matej Pavlič z domačimi duhovniki. Pri maši sodeluje Komorni zbor Gallus pod vodstvom ga. Angele Tomanič.
Naslednji dan, 9. januarja 2006 ob 19. 30 uri bo v župnijski dvorani slovesna akademija, ki jo pripravlja Društvo katoliških pedagogov. Ob sodelovanju Komornega zbora Gallus bo uprizorjena monodrama avtorja Matjaža Kmecla: LOVRO TOMAN, KO JE RAZVIL SLOVENSKO ZASTAVO. Monodramo bo uprizoril dramski igralec g. Anatol Štern.

DAN BOLNIKOV
Na praznik Lurške Matere božje, 11. februarja, naše misli romajo na sveti kraj Lurd, kjer se je Marija prikazala Bernardki. To je danes kraj milosti za bolnike na duši in telesu, zato je Cerkev razglasila ta dan za dan bolnikov. Bodimo ta dan pozorni do bolnih, zanje več molimo in jih po možnosti obiščimo. Mogoče bi jim celo prinesli kakšen cvet, ki jih bo ob prihajajoči pomladi razveselil in prinesel kanček več veselja v njihovo življenje.

V februarju ne bo redne seje ŽPS, ampak so vsi člani povabljeni na slavnostno akademijo, ker je ravno drugi četrtek v mesecu.

Tečaj za zaročence bo 4. in 5. februarja ter 11. in 12. februarja ob 18. uri v župnišču.

V februarju je redna nabirka za Teološko fakulteto in izobraževanje duhovnikov. Nabirka bo na 7. navadno nedeljo, 19. februarja.
Na prvo nedeljo v mesecu bo nabirka »1000 SIT« za našo cerkev.

Pripravljamo se na nadaljevanje obnavljanja stropa. V začetku meseca januarja smo naredili tudi vlogo na Ministrstvo za kulturo, da bi podprlo obnavljanje stropa.

VABILO ZA NOVE NAROČNIKE
Mesec januar je že dolga leta namenjen verskemu tisku, saj v tem mesecu obnavljamo naročnino za naslednje leto. Letos smo morali odpovedati 20 številk Družine. Še vedno je čas, da se naročite na verski tednik Družino ali se naročite po pošti. Mogoče bi stari starši svojim vnukom naročili mladinsko revijo Ognjišče. Mohorjeve knjige so najstarejša knjižna zbirka na Slovenskem. Te knjige so bile v zgodovini naroda svetla luč prebujanja narodne zavesti, učenja lepote knjižnega jezika in kulture med preprostim kmečkim ljudstvom. Zakaj mora ta zbirka propasti? Včasih je bila revščina mnogo večja kot danes. A ljudje so iskali kvalitetno branje in so svoje prihranke porabili za Mohorjeve knjige. Lani smo imeli 20 naročnikov. Za letos jih je plačalo samo še 15. Še kakšno leto in naša župnija ne bo imela nobenega naročnika več.

V življenju
so trenutki,
v katerih je vrtnica pomembnejša kakor kos kruha!
(Mario Simmel)

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments