Entry: OZNANILA 2/2006 16.1.06PASTORALNO LETO ODDALJENIH
ODDALJENI — POT CERKVE

VEROUK: protislovna pripadnost, latentna oddaljenost (nadaljevanje) Dvojni, paradoksni in mimikrijski odnos do vere, ki so ga ti otroci prinesli iz družin, se bo skozi leta verouka ob nadaljnji podpori družin in okolja nadaljeval, poglabljal in občasno v odnosu do kateheta in domače župnije dobival takšno ali drugačno konfliktno obliko. Po eni strani namreč ti otroci »morajo« k verouku- to zahtevajo tudi starši, po drugi pa ni nujno, da res verujejo in se udeležujejo bolj intimnih dejanj Cerkve, recimo, svetih maš—kar prav tako podpirajo starši. V teh razmerah vera izgublja intimno moč in postaja del splošnega socializacijskega procesa. Na zavedni ter nezavedni ravni je vse bolj podobna šolski obvezi. Za vero začenjajo veljati pravila igre, ki veljajo za šolo. Ko ni šole, tudi vere ni, zato npr. med počitnicami ne zahajamo v cerkev, po končani osnovni šoli pa sploh ne več. Če se za nameček izrazimo še z družbeno-politično govorico, se skozi osnovnošolsko obdobje dokončno ustoliči zanimiva mešanica konzervativnega in liberalnega. Konzervativna komponenta: tradicija zahteva in v skladu s splošno socializacijo na Slovenskem je, da otrok obvlada nekaj osnov verske prakse in da ima opravljene zakramente do birme ter se statistično deklarira kot katoličan; Liberalna komponenta: na osebnem in moralnem področju ima prvo besedo človekova samovolja in ne objektivno razodeta resnica, ki jo uči Cerkev; povprečen katoličan je v odnosu do svojega katolicizma zelo liberalen.

MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV 2006
»Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi« (Mt 18,20). Pred kratkim smo praznovali 40. obletnico sklepa 2. vatikanskega cerkvenega zbora in preklica medsebojnega izobčenja med Vzhodno in Zahodno Cerkvijo. To sta bila za Cerkev dva najsvetejša dogodka minulega stoletja. Obletnica nam kliče v hvaležen spomin vse pobude in dejanja v prid edinosti kristjanov, obenem pa zavest, da smo kljub vsemu še vedno »nesrečno razdvojeni«. Papež Benedikt XVI., ki nam ga je Bog v podaril, je veliko znamenje upanja, da bo to prizadevanje še naprej ostalo živo. Ob začetku svoje službe je napovedal, da bo »storil vse, kar je v njegovi moči, da pospeši in podpre ekumensko gibanje«. Eden največjih »služabnikov edinosti« je bil blaženi A. M. Slomšek. Njegov zgled nas zavezuje k temu, da bi bila to naša vsakdanja skrb, predmet molitve, premišljevanja in konkretnih dejanj. Med kristjani različnih Cerkva ve veliko več tega, kar nam je skupno, kakor onega, kar nas ločuje. Ena najmočnejših vezi je navzočnost vstalega Jezusa med nami. V dneh osmine od 18. do 25. januarja se bo ta čudovita obljuba gesla spolnjevala dan za dnem, ko se bomo zbirali v njegovem imenu in prosili za dar edinosti. V naši župniji bo skupno ekumensko sodelovanje-evahristična daritev, 22. januarja ob 19. uri. Povabljena sta g. Vladimir Miselj-evageličan in g. Budimir Galamić- župnik Srbske pravoslavne Cerkve v Kranju. Med sv. mašo bo pel Komorni zbor Gallus pod vodstvom ga. Angele Tomanič.

NIKODEMOVI VEČERI
V Kranju pripravljamo ponovitev Nikodemovih večerov, ki se bodo tokrat odvijali pod naslovom: LUČ V TEMO OKULTIZMA. Potekali bodo v dvorani župnišča na Tavčarjevi 43 v Kranju od 23. 1. do 27. 1. 2006 s pričetkom ob 19.30. uri.
V ponedeljek, 23. 1., bo predaval dr. Marjan Turenšek na temo z naslovom: Kristjan pred izzivi paranormalnih pojavov.
V torek, 24. 1., bo predaval Marjan Veternik na temo z naslovom: Pričevanje eksorcista.
V sredo, 25. 1., bo predaval dr. Bogdan Žorž na temo z naslovom: Mladi iščejo rešitve tudi v okultnem.
V četrtek, 26. 1., bo predaval Jože Bartolj na temo z naslovom: Angeli, vile in svetlobna bitja.
V petek, 27. 1., bo predaval p. Branko Cestnik na temo z naslovom: Refleksija v črnem (darkerstvo)
Vljudno VABLJENI! Vstopnine ne bo, prosili pa vas bomo za prostovoljne prispevke s katerimi bomo poravnali stroške.

ODPRTJE RAZSTAVE
V mali galeriji (pri mestni hiši) bo v sredo, 25. 1. 2006, ob 18. uri odprtje razstave Jožeta Bartolja, enega izmed predavateljev na letošnjih Nikodemovih večerih, z naslovom SVETNIKI IN SVETNICE BOŽJE. Razstava bo na ogled v mali galeriji tri tedne.

MOLITEV ZA NAŠO ŽUPNIJO
V cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v kapeli Božjega usmiljenja, med stalnim dnevnim češčenjem Najsvetejšega, molijo za našo župnijo vsak 22. dan v mesecu. Če nas na ta dan zanese pot v Ljubljano, stopimo do cerkve sv. Jožefa in se udeležimo molitve. V naši župniji imamo češčenje Najsvetejšega vsak četrtek ob 18. uri, torej pred večerno sveto mašo. Vabljeni k molitvi!

SVETOPISEMSKA NEDELJA
Na svetopisemsko nedeljo, 29. januarja 2006 bodo slovenski škofje razglasili leto svetega pisma 2007. Določili so mu naslednje cilje: spoznavanje SP, pastoralna raba SP, prizadevanje za približevanje SP sodobnemu človeku, biblična podpora smernicam Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem, vključitev biblične tematike v širši kulturni prostor in svetovni kongres biblicistov julija 2007.

Oddane maše: za duše v vicah 3X, Adolf Kunstelj, pok. Nadižar, pok. Kozina, pok. Čebašek, Gregorijanske maše Slavko Konc.

   1 comments

Name
April 9, 2006   12:13 AM PDT
 
fdhfhd

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments