Entry: OZNANILA 20/2005 12.11.05Dragi gospod župnik,

Ko sem prišel v Kranj, nisem na Tavčarjevi 43 našel le mentorja in sodelavca, pač pa predvsem očeta in prijatelja. Moža, ponižnega sprejemanja božje volje, moža v srcu Cerkve, vdanega njenemu poslanstvu. Ob  vašem godu, naj se Vam v imenu župnije zahvalim za vse, kar dajete naši župniji. Hvala, gospod župnik, za Vaše razumevajoče in potrpežljivo sprejemanje zaupanih vam otrok. Hvala za vse odločne in včasih tudi stroge besede, saj nam govorijo o tem, da brezkompromisno stojite za Resnico. Le tako zares postajate naš oče, v katerem moremo zreti lik Očeta. Tako nam postavljate oporo, ob kateri se moremo odpočiti in ob kateri moremo vedno znova stopati proti Očetu.

Bog Vas blagoslavljaj, Vam naklanjaj veliko zdravja in Vam daj še mnogo srečnih let med nami. Bog Vas živi.

kaplan

PASTORALNO LETO ODDALJENIH—ODDALJENI POT CERKVE

So oddaljeni slabi verniki?

Kdo so sploh oddaljeni? Na splošno ni težko reči, da so to tisti kristjani, ki ne živijo povezani s Cerkvijo, ali tisti, ki so pozabili na Boga v svojem vsakdanjem življenju. Toda bolj ko bomo hoteli oddaljene natančno določiti, bolj se bomo zapletali v nejasnosti in protislovja.

Ali oddaljeni kristjan pomeni moralno slab kristjan? Mnogi so res oddaljeni od cerkvenega dogajanja, živijo pa povsem povprečno moralno življenje, ki seveda vključuje žrtvovanje za drugega, skrb za odnose ipd. Ne moremo torej vsake posamezne oblike oddaljenosti od verske prakse enačiti z moralnim odklonom, zlasti še, ker so mnoge slabosti in grešna nagnjena, ki jih opažamo pri oddaljenih, prisotna tudi pri tistih, ki so blizu.

Ali oddaljeni kristjan pomeni neveren kristjan? Oddaljenega kristjana moramo razlikovati od »tistih, ki Kristusa ne poznajo« (prim. PZ 58), oddaljenost še ne pomeni nevere. To pove že suha statistika. Obisk nedeljskih maš je, recimo, 20% ali nižji, za verne pa se ima , recimo, 70% Slovencev in Slovenk.

Tudi z vidika odnosa do skupnosti ne moremo reči, da oddaljeni a priori ne marajo skupnosti ali da so polemično ali celo sovražno nastrojeni do Cerkve. Pri mnogih akcijah za obnovo cerkvenih stavb ali pripravo farnih prireditev t.i. oddaljeni namreč brez težav sodelujejo in kažejo čut odgovornosti za skupno stvar. A velja, da brž, ko jih bomo skušali pritegniti v duhovno osrčje občestva, t. j. v molitveno in zakramentalno dogajanje, se bodo odtegnili.

ŽUPNIJSKA KARITAS

Bliža se Teden Karitas od 21. do 27. novembra. Mogoče še niste vedeli? Župnijska Karitas ima telefon, ki vam je na voljo od 8. do 19. ure od ponedeljka do petka. Na tel. številki   : 040/452 – 905 lahko dobite informacije o delovanju Karitas, lahko pa tudi sporočite vašo pripravljenost za pomoč ljudem v stiski, ali pa nam svojo stisko lahko tudi zaupate.

Ne postavljamo si previsokih ciljev, ker bi to lahko pomenilo, da od sebe zahtevamo več, kot lahko damo. Ljudem, ki so v stiski, največ pomenita prav naša pozornost in pripravljenost pomagati.

Bodimo vsi prostovoljci, Gospodovi pričevalci ljubezni, kajti za prostovoljstvo smo se odločili, ker v srcu nosimo in izpolnjujemo njegovo zapoved ljubezni: »Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe«.

Župnijska Karitas organizira v Tednu Karitas predavanje: KDAJ SEM V STISKI? POMOČ ŽENSKAM IN MATERAM V STISKI. Predavanje bo v torek, 22. novembra 2005 ob 19.30 uri v župnijski dvorani. Predavala bo g. Lidija Jerebic, vodja materinskega doma. Vabimo vas vse, ki vas zanima ta problematika!

Na nedeljo Karitas, 27. novembra, bodo vsi vaši darovi namenjeni za delovanje župnijske in škofijske Karitas. Hvala vsem darovalcem!

ZAKONCI ZA KRISTUSA

Katoliško gibanje ZAKONCI ZA KRISTUSA vabi zakonske pare, samske, samohranilke/ce, vdove/ce na seminar z naslovom KRŠČANSKO ŽIVLJENJE, ki bo od 18. (ob 18. uri) do 20. novembra 2005 v uršulinskem samostanu pri Sv. Duhu pri Škofji Loki. Organizirano bo varstvo otrok.

Prijave in informacije na tel: 23-23-116 ali 031/454-831.

NIKODEMOVI VEČERI – LUČ V TEMO OKULTIZMA!

Od 21. novembra do 1. decembra bodo na Teološki fakulteti v Ljubljani potekali 39. Nikodemovi večeri s skupnim naslovom LUČ V TEMO OKULTIZMA! Začetek predavanj bo vsak večer ob 19.30. Delna ponovitev Nikodemovih večerov bo v Kranju januarja 2006.

NEDELJA KRISTUSA KRALJA

Cerkveno leto se izteka. Končujemo ga s slovesnim praznikom Kristusa, Kralja vesoljstva. Nedelja Kristusa Kralja je 20. novembra. V Čirčah bo ofer-darovanje za zvonarja Franceta. Kot vsako leto, darujte za njegovo delo-zvonjenje v Čirčah. Ker se sam ne more zahvaliti, se v njegovem imenu zahvaljujem kot njegov župnik! BOGLONAJ!

TEDEN ZAPOROV 2005

»Enemu od teh najmanjših« je naslov letošnjega tedna zaporov, ko se bomo od 20. do 26. novembra v molitvi spomnili vseh, ki se jih beseda zapor kakorkoli dotika: zaporniki, delavci v zaporu, žrtve kaznivih dejanj, prostovoljci in družine zaprtih oseb. V tem tednu bo dobrodelni koncert v Cankarjevem domu; izkupiček bo namenjen programu prestane kazni.

Naj nas tudi letošnji teden med seboj poveže v molitvi za vse brate in sestre, ki v sebi občutijo zapor, različnih razsežnosti!

Ob koncu leta v župnišču že lahko kupite vseh vrst cerkvenih koledarjev, Družinsko pratiko, oglje in kadilo.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments