Entry: OZNANILA 19/2005 20.10.05PASTORALNO LETO ODDALJENIH—ODDALJENI POT CERKVE

So oddaljeni problem?

Katoliška Cerkev bo še kar nekaj časa beležila precej krstov, torej število članstva ji ne bo drastično upadlo. Obenem bo v tem okolju nenehno imela svoje oddaljene, saj je jasno, da množica krstov še ne pomeni množico močnih in premišljenih osebnih odločitev za pripadnost Cerkvi – kar je bila značilnost predkonstatinske Cerkve.

Oddaljeni so v Cerkvi eden prvih pridigarskih problemov, vendar obenem so nekako vračunani v organizacijo in infrastrukturo. Zdi se, da so živa jedra župnij ravno toliko velika, kot jih zmore obravnavati naš zdajšnji pastoralni in kadrovski sistem, ki je še vedno močno vezan na lik in delo duhovnika.

Sociološko torej oddaljeni niso problem, temveč pravilo. A to nas ne sme uspavati, češ, tako pač je – mnogih ni blizu! Cerkev je skupnost verujočih, iščočih odrešenja in večne sreče. Cerkev preveva Sveti Duh. V Cerkvi gre za nadnaravno in bistveno za človeka. Oddaljenost kristjanov od živega občestva in zakramentalnega življenja zato razumemo kot duhovno stranpot in tveganje, kot nekaj, kar kazi podobo Cerkve ter posameznikom pripravlja duhovno in bivanjsko srečo.

ŽEGNANJSKA NEDELJA

Vsaka župnijska cerkve naj bi bila posvečena in tako z maziljenjem na dvanajstih mestih izločena iz svetne rabe. Čas je žal velikokrat naredil svoje in za mnoge župnijske cerkve ne vemo točno kdaj so bile posvečene. Tako Cerkve obhaja vsako zadnjo nedeljo v oktobru kot žegnanjsko nedeljo. Po cerkvah se spominjamo tega slavnega dogodka s slovesnim bogoslužjem in besedilom: »Sveti Bog, vsako leto znova nam daješ doživeti obletnico posvetitve tega svetišča. Pomagaj nam, da ti bomo v njem vedno s čistim srcem služili in dosegli popolno odrešenje!«

VSI SVETI IN SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH

Vsako življenje na zemlji se ob določenem času izteče. Smo kakor seme, ki pade v zemljo in naj bi obrodilo sad – večno življenje. Praznik Vseh svetih nas spominja na to našo zemeljsko minljivost. Sami želimo čim globlje doživeti oba praznična dneva tako 1. in 2. november. Na zapovedani praznik se bomo pripravili najprej z dobro spovedjo. Gospod p. Lojze Markelj bo v naši župniji spovedoval 27., 28. in 29. oktobra. V četrtek in petek bo spovedovanje od 7. ure do večerne maše, razen od 12. do 14. ure ne. V soboto, 29. oktobra bo spovedovanje samo do 12. ure, potem ne bo več spovedovanja. V nedeljo bo spovedovanje samo med mašami. V ponedeljek, 31. oktobra ne bo spovedovanja preko dneva. V ponedeljek 31. oktobra bo ob 15. uri sv. maša v gozdiču pri pokopališču za pobite med vojno in po vojni.

Na praznik vseh svetih bodo molitve za rajne pri križu na pokopališču ob 14.30 uri. Pred večerno mašo bomo ob 18. uri molili rožne vence in litanije vseh svetnikov. Ob 20. uri bodo mladi imeli še enkrat molitve pred križem na pokopališču.

Na dan spomina vseh vernih rajanih, 2. novembra, bomo začeli moliti rožne vence ob 6. uri.

Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. nov. ter na prejšnjo ali naslednjo nedeljo, če smo bili pri spovedi in obhajilu ter molimo po namenu sv. očeta (npr. očenaš).

ODDANE MAŠE: za duhovne poklice, za duše v vicah (4x), po namenu ( 5x), na čast Materi božji v dober namen, v zahvalo za srečno vrnitev, za zdravje, za duhovne poklice, Tone in Klara Stramjšak, Marija-Ciril in Metod Žepič

Za doma v tem letu mašnih namenov ne sprejemamo več. Svoj mašni namen oddajte!

S tem dejanjem naredite dobro delo, ker pomagate drugim duhovnikom.

ZAHVALNA NEDELJA

Prva nedelja v novembru je vedno zahvalna nedelja. Letos je to 6. novembra. Poljski pridelki so v glavnem pospravljeni. Ljudje smo si že oskrbeli ozimnico. Tudi druga gradbena dela, ki so bila v polnem razmahu, se počasi umirjajo. Jesen prinaša bolj umirjeno življenje. Toda zahvala Bogu za vse prejete dobrote je potrebna. Pri vseh mašah bomo zapeli zahvalno pesem.

V Čirčah je bila obnovljena fasada na cerkvi. Tako je cerkev sv. Ožbolta zasijala v vsej baročni lepoti. Hvala vsem, ki ste prispevali za obnovo. Stroški so znašali 1. 250.000,00 SIT.

Bogu se bomo zahvalili na zahvalno nedeljo. Na začetku sv. maše bo blagoslov cerkve in nato slovesna zahvalna maša. Po maši bo darovanje-ofer za poravnavo dolgov, ki jih ima cerkev zaradi obnove. Vsem darovalcem, ki boste segli globlje v svoje denarnice,  iskrena hvala-Bog povrni! 

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments