Entry: OZNANILA 18/2005 6.10.05ODDALJENI POT CERKVE

So oddaljeni problem?

Sociološko gledano oddaljeni niso problem, pač pa samo dejstvo oz. zakonitost vsake velike združbe ljudi. Tudi prostovoljno gasilsko društvo ima svoje oddaljene pa pevski zbor pa politična stranka…V naravi množičnih združb pač je, da niso vsi člani le-teh enako motivirani in vsi enako aktivno včlenjeni v dejavnosti. In večje je število članov, več bo oddaljenih oz. slabo motiviranih, pasivnih. Pevski oktet, recimo, nima oddaljenih članov. 8 ljudi mora biti vedno na vajah in nastopih. A že zbor, ki šteje nad 30 članov, bo imel tiste, ki so neredni na vajah; one, ki jih je treba vedno dvakrat poklicati; celo take, ki so člani samo na papirju.

Iz te zakonitosti ni izvzeta niti krščanska religija. V zahodnem svetu je še vedno množičen fenomen in dominantna veroizpoved. To pomeni, da bodo vedno nove generacije zahodnjakov vsaj formalno postajale krščanske. Takšne bodo postajale skozi mehanizme splošne socializacije in avtomatskih navad, ki vključujejo tudi nekatere verske obrede, zlasti krst.

MISIJONSKA NEDELJA

23. OKTOBER 2005

»Misijon: kruh, ki se lomi za življenje sveta« je vodilo  letošnje misijonske nedelje. Ta misel povzema sporočilo poslanice za misijonske nedelje, ki jo je spisal papež Janez Pavel II. V njen poudarja: »Sveta evharistija razkriva bistvo misijona in tako vsakega verujočega, še posebej pa misijonarja spodbuja, naj postanejo kruh, ki se lomi za življenje sveta.« Ne smemo pozabiti, da je isti »Odrešenik, ki je ob pogledu na trpeče množice sočustvoval z njimi, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja, živo navzoč v evharistiji in že stoletja sočuten z revnim in trpečim človeštvom.«

Naši misijonarji in misijonarke opravljajo vzvišeno in tako potrebno misijonsko poslanstvo le z našo molitveno in gmotno podporo. Vaši darovi, dragi verniki in ljubitelji misijonov, bodo na misijonsko nedeljo namenjeni za svetovne misijone.

Vseslovensko obhajanje misijonske nedelje bo pri Mariji Pomočnici na Rakovniku v Ljubljani. Osrednja slovesnost s sv. mašo bo ob 15. uri.

SKLEPNA SLOVESNOST EVAHARISTIČNEGA LETA

Za ljubljansko nadškofijo s shodom častilcev sv. Rešnjega Telesa bo pri S. Jožefu v Ljubljani v nedeljo, 23. oktobra 2005. Glavni namen srečanja je skupna zahvala vernikov vseh župnij za milosti evharističnega leta in medžupnijska povezava z namenom evharistične prenove župnij ljubljanske nadškofije. Ob 16. uri bo sveta maša ob somaševanju, ob 17. uri pa bo nadškof Alojz Uran po sklepnem nagovoru in kratkem češčenju Najsvetejšega zbranim podelil evharistični blagoslov.

ŽUPNIJSKO ROMANJE

IN ROMANJE KATOLIŠKIH PEDAGOGOV

Že kar nekaj časa nismo kot župnija imeli skupnega romanja v okviru župnije. V prelepem jesenskem času bomo imeli romanje v soboto, 22. oktobra 2005. Avtobus bo odpeljal iz Župančičeve ulice ob 8, 15 uri. Če bo več prijav, bomo romali z dvema avtobusoma, zato se prijavite vsaj do nedelje, 16. oktobra v župnišču. Cena romanja s kosilom je 3500 SIT. Romali bomo v prelepe Slovenske gorice k Sveti Trojici, kjer bomo imeli sv. mašo in nato kosilo. Ker nas pot pelje mimo Maribora, seveda bomo obiskali mariborsko stolnico in grob bl. Antona Martina Slomška ter si ogledali center mesta. Ob povratku si bomo ogledali prelepo Marijino baročno cerkev na Prihovi pri Slov. Konjicah.

REDNA SEJA ŽPS

V četrtek, 13. oktobra, ob 20. uri bo v sejni sobi redna seja ŽPS. V nedeljo 16. oktobra, ob 15. uri so vsi člani ŽPS vabljeni na dekanijsko srečanje ŽPS v župnijo Besnica. Osrednje predavanje in nato pogovor bo imel p. Branko Cestnik o oddaljenih in obrobnih.

SESTANEK ZA STARŠE VEROUKARJEV 6. IN 7. RAZREDA

bo v četrtek 20. oktobra ob 20 uri v župnijski dvorani.

RAZSTAVI

V torek, 25. oktobra 2005 bo v župnijski dvorani ob 19.30 uri odprtje razstave umetniške fotografije NAJIN SVET, Dragice in dr. Jurija Kurillo. Vabljeni na odprtje razstave!

V Ljubljani si do konec oktobra lahko ogledate v muzeju novejše zgodovine razstavo PRIKRITO IN OČEM ZAKRITO. Avtor razstave in kataloga  pravi, da imamo ob 60-letnici tragičnih dogodkov v slovenski zgodovini možnost in enkratno priložnost, da na enem mestu predstavimo več kot pol stoletja zamolčano temo.

OBNOVA FASADE NA CERKVI V ČIRČAH

Na predlog ključarjev iz Čirč je bila v mesecu septembru obnovljena fasada na cerkvi. Cerkev je zasijala v vsej lepoti .  Obnova cerkve je stala 1.250.000,00 SIT. Seveda cerkev sama ni imela toliko denarja. Upam, da boste lahko kaj več darovali za fasado! Do sedaj ste darovali 80.000 SIT in neka družina 100.000 SIT. Na zahvalno nedeljo bomo blagoslovili fasado in imeli darovanje za cerkev. Svoj dar lahko prinesete tudi v župnišče.

Ob končanih delih se zahvaljujem predvsem ključarju Franciju Fajfarju, ki je nosil breme obnove!

PLESNI TEČAJ STANDARDNIH PLESOV

V okviru Mladinskega katoliškega društva Izziv organiziramo 16 – urni (8 srečanj po dve šolski uri – enkrat tedensko) tečaj za začetnike, ki se bo  odvijal v župnijski dvorani na Tavčarjevi 43 v Kranju. Tečaj bomo pričeli s četrtkom, 13. oktobra,  zaključili pa ga bomo s slavnostnim plesom in podelitvijo priznanj 1. decembra  2005. Cena plesnih vaj znaša 5.000 SIT na osebo oz. 4.000 SIT za člane društva Izziv. Zaželjeni so pari, pri tem pa ni starostnih omejitev, saj bo tečaj potekal pod strokovnim vodstvom plesnega učitelja Tomaža Laniška. Za izvedbo tečaja je potrebnih vsaj 10 parov, v nasprotnem primeru tečaj odpade. Potrebno se je čimprej prijaviti in sicer najkasneje do 10. oktobra 2005 na telefon: 031 537 672 (Aleš Traven). Lepo vabljeni!

   1 comments

anča & tati
January 10, 2006   12:59 PM PST
 
ej kvaj zej a'

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments