Entry: Oznanila 17/2005 21.9.05GLAVNA JED NA GOSTIJI ŽIVLJENJA

Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na poti in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti.

Mt 22,9-10

  Jezus nas v evangeliju svari pred pretirano zaskrbljenostjo, kaj bomo jedli ali s čim se bomo oblekli. "Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka?" nas sprašuje. Življenje, ki se konča pri jedi, je življenje nižje stopnje. Človeku je potrebna boljša hrana – hrana Božje ljubezni, ki je izlita v naša srca. Ta ljubezen se potem presnavlja in sad tega presnavljanja mora biti dejavna medsebojna ljubezen. To je tista svatovska obleka, ki nam velikokrat manjka.

  Kaj nam ponuja Bog na gostiji življenja, kamor smo prišli na njegovo povabilo ob sodelovanju naših staršev? Ponuja nam materialne darove – mnoge od teh zaslužimo z delom svojih rok – in tudi te zdrave roke pa še bistra pamet so Božji darovi. Še več je duhovnih darov: prijateljstvo, tovarištvo, razumevanje, ljubezen, ki smo je deležni in ki jo lahko izkazujemo. To so že veliko okusnejše jedi! Ne smemo pa pozabiti, kaj mora biti naša glavna jed. Jezus je o sebi povedal: "Moja jed je, da izpolnim voljo svojega Očeta." Tudi moja glavna jed je to!

  Kaj zahteva od mene Bog, ki me je povabil na gostijo življenja? V stari zavezi je Božje zahteve do izvoljenega ljudstva izrazil Mojzes v desetih zapovedih, ki so temelj vseh zdravih in modrih državnih zakonodaj. V novi zavezi pa je Jezus stvar za spomin olajšal, za uresničevanje pa otežil: rekel je namreč, da je vse zapovedi mogoče zaobjeti z eno samo: ljubi Boga in ljubi sočloveka.

To je torej naša glavna jed!

PASTORALNO LETO – ODDALJENI POT CERKVE

V letošnjem pastoralnem letu gremo dušni pastirji s svojimi laiškimi sodelavci naproti oddaljenim bratom in sestram po veri. Papež Benedikt XVI., še kot kardinal Ratzinger, je v zadnjih letih v razpravah in predavanjih zahodno civilizacijo večkrat razlagal kot soočenje dveh kultur: krščanske in razsvetljenske. Očetovstvo za razsvetljenski racionalizem papež pripisuje krščanstvu. Posebno poglavje v tej zgodbi so kristjani, ki imajo zakramente uvajanja, a so svoj življenjski slog zastavili po načelih emancipacije od Boga. So nekakšen hibrid ateizma in vere, modernizma in tradicionalizma, liberalizma in krščanstva. Ne moremo jih imenovati odpadnike od vere, ker se držijo določenih verskih praks, in ne moremo jim reči »cerkveni« ljudje, ker nekaterih moralnih postavk krščanske vere ne upoštevajo in ker nimajo rednega živega stika z občestvom verujočih. Največkrat jim pravimo oddaljeni ali obrobni, pa tudi »velikonočni kristjani«, v kolikor se v cerkvi prikažejo le za velike praznike. Tako bomo vse letošnje pastoralno leto posvetili in razmišljali o oddaljenih. Najprej se bomo vprašali, kdo sploh so.

KATEHUMENAT – uvajanje odraslih v krščanstvo

Katehumenat je namenjen odraslim, ki želijo spoznati katoliško vero. Kandidat mora dopolniti 18. leto starosti. Vpis v katehumenat je v domači župniji od 20. do 30. septembra. Skupna srečanja bodo v župniji Kranj vsak ponedeljek ob 20. uri. Katehumenat bo letos potekal od 3. oktobra 2005 do velikonočne sobote 2006. Skupaj z mistagogijo po krstu in birmi pa še dva meseca. Seznam katehumenov župniki do sredine novembra pošljejo na Nadškofijski ordinariat v Ljubljano. Dovoljenje za krst in birmo bodo župniki dobili le za tiste katehumene, ki bodo na seznamih. Z vsemi katehumeni iz nadškofije se bo letos prvič srečal tudi g. nadškof. To srečanje z vpisom imena in podelitvijo SP bo ob godu sv. Nikolaja 4. decembra 2005 ob 16. uri v ljubljanski stolnici. Zaželjeno je, da v mestnih in dekanijskih središčih poteka katehumenat v več skupinah, če je več kandidatov, da bi tako bilo omogočeno prejeti zakramente tudi v jesenskem ali božičnem času. Vpis za tiste, ko bodo prejeli zakramente uvajanja na vigilijo 2007 bo takoj po veliki noči.

TEDEN ZA ŽIVLJENJE od 2. do 9. oktobra 2005

V vsakem času se moremo veseliti nečesa globljega, kar zasije v nas, med nami kot resnica, zato je letošnje geslo: »VESELI PA SE RESNICE« (1 Kor 13,6). Resnica iskrenosti medsebojnih odnosov, notranje osvoboditve; resnica globoke svobode, iz katere zori daritev za prijatelja, zmaganega napora, ki da veselje za še večje prizadevanje, vključevanja svojih meja v rast edinosti znotraj družin in drugih skupnosti. Vse dobro in plemeniti se razodeva, ne more ostati zakrito, četudi bi nam doživljanje govorilo drugače.

Vsi lepo vabljeni, da se posebej v teh dneh združimo v molitvi in prošnji za novo življenje v našem narodu, za življenje iz resnice.

KATEHETSKO PASTORALNA ŠOLA

V naši župniji imamo kar nekaj katehistinj, ki učijo verouk in so končale uspešno katehetsko pastoralno šolo. Tudi letos deluje ta šola v naši nadškofiji. Vedno bolj vidimo, kako je potrebna dobra teološka in katehetsko pedagoška izobrazba laikov, ki naj bi bili pričevalci sredi življenja in sodelavci pri katehetskem in drugem delu v župniji. Začetek predavanja v Ljubljani je v petek, 7. oktobra 2005.

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA

 Vsako leto nas Cerkev vabi k bolj intenzivni in poglobljeni molitvi rožnega venca v mesecu oktobru. Vsak človek, vsaka družina, vsak narod in seveda Cerkev potrebuje molitev. Čas v katerem živimo je poln nasprotij, stisk in težav, pa tudi različnih kriz. Gospod nas vabi: »Prosite in se vam bo dalo«! Vsak dan bomo pred mašo molili rožni venec. Zvečer bo molitev pred Najsvtejšim pol ure pred mašo.

Molile bodo različne skupine. V nedeljo bo molitev prav tako pol ure pred mašo, torej ob 18.30 uri, ker bodo s prvim oktobrom tudi nedeljske večerne maše ob 19. uri. Na praznik Rožnovenske Matere božje, 7. oktobra, bo jutranja maša v rožnovenski cerkvi, večerna pa v župnijski cerkvi.

TEČAJ BLIŽNJE PRIRPAVE NA ZAKON  se bo začel v soboto, 1. oktobra ob 19. uri v župnijski dvorani.

SREČANJE ZA STARŠE 8. razreda bo v četrtek 6. 10. 2005 ob 20. uri v veroučni učilnici. Lepo vabljeni

Na prvo nedeljo v mesecu oktobru, rožnovensko nedeljo, 2. oktobra,  bo nabirka 1000 SIT za cerkev. Vsem, ki ste darovali za Zavod sv. Stanislava in semenišče v Ljubljani, še enkrat, hvala lepa in Bog povrni!

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments