Entry: OZNANILA 12/06 9.6.06 

PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

  Nereligiozne dejavnosti občestva.                                                                            

 Tipična tovrstna župnijska dejavnost je obnova stavb. Kjer se še dogajajo množične prostovoljne akcije, s primernim povabilom ni težko privabiti oddaljenih. Prispevali bodo sredstva, znanje in čas, da bo npr. farna cerkve zasijala v novi fasadi ali se obnovilo župnišče.  Pri tem ne gre samo za prispevek k lepši krajini (sosedu ali bencinskemu servisu ne prispevamo ničesar za lično fasadi) in za splošno potrebo po druženju skozi delo, gre še za globlje priznavanje simbolov občestva, kar sakralne zgradbe so. Včasih se iz teh akcij ponovno vzpostavi vez z občestvom in opravi tiha sprava in sožitje. Spet smo v polju govorice, ki ni striktno religiozna, oddaljeni pa se skozi njo sporoča in išče stik.

 

PRAVO RAZMERJE

Če naglašamo Očeta na škodo Sina in Duha, spodmikamo tla svetopisemskim trditvam, da je Bog Ljubezen. 

Pretirano naglašanje Sina kot glave Cerkve lahko postane skušnjava za njene predstavnike, da si prisvajajo preveč oblasti.

Kdor je preveč zagledan v Duha, se spušča v nevarnost, da se bo pretirano skliceval na njegove navdihe.

Razmerja treh oseb v Bogu so usklajena. Izziv za nas, naj jih usklajujemo tudi mi.

 

Bodi orodje: iz zlata ali iz jeka, iz platine ali iz železa, veliko ali majhno, fino ali grobo. Vsa so koristna: vsak ima svojo vlogo. Kot v materialnem svetu: kdo more reči, da je mizarjeva žaga manj koristna kot nož kirurga? Tvoja naloga je biti orodje. (Josemaria Escriva )

"Ne boj se, samo veruj!" je dejal Jezus načelniku shodnice, ki se je zatekel k njemu s prošnjo, da bi ozdravil njegovo hčerko. Podobno pravi tudi nam vsak dan, zlasti v težkih trenutkih življenja: "Ne boj se, samo veruj! Veruj, da te vsak hip vidim in z ljubeznijo spremljam vsak tvoj korak. Veruj, da tvojo pot vodim tako, da ne zgrešiš svojega cilja, ki je večna sreča v meni."

 

 Zakrament duhovniškega posvečenja

        Vsak kristjan postane deležen Jezusovega kraljevskega duhovništva že pri krstu in birmi. Duhovniško posvečenje pa pooblasti duhovnika, da pri maši spremeni kruh in vino v Kristusovo telo in kri ter s tem izpolni Kristusovo oporoko. Daje mu oblast, da oznanja veselo oznanilo, da v zakramentu pokore sodi in odpušča v Kristusovem imenu in sprejme poslanstvo biti dober pastir svoji čredi. V duhovniku častimo Kristusa, čigar namestnik je.

Duhovništvo se je v katoliški Cerkvi predajalo dalje v neprekinjeni verigi  do današnjih dni. V moči Kristusovega pooblastila in v njegovem imenu sredi občestva darujejo duhovniki evharistično daritev, predsedujejo evharističnemu zboru, vodijo molitve in oznanjajo odrešenjsko oznanilo.

Z neporočenim načinom življenja skuša duhovnik slediti Kristusu in pričevati zanj.

Zakrament duhovniškega posvečenja običajno delijo v stolnici. Izkoristimo priložnost, da sodoživimo duhovniško posvečenje. Na četrto nedeljo po veliki noči še posebej molimo za duhovne poklice. To je nedelja dobrega pastirja. V vsaki župniji naj bi tudi gojili molitev za duhovne poklice.

  

MAŠNIŠKA POSVEČENJA V LETU 2006 V NAŠI NADŠKOFIJI

Mašniško posvečenje bo 29. junija ob 9. uri v ljubljanski stolnici.

Peter Bregar, roj. 24. 1. 1979, iz župnije Ljubljana-Šentvid

Matjaž Celarc, roj. 8. 6. 1979, iz župnije Ljubljana – Polje

Gregor Luštrek, roj. 21. 2. 1973, iz župnije Sora.

Dne 29. okotbra 2006 bo naknadno posvečen še diakon Alek Zwitter, roj. 16. 3. 1974, iz župnije Ljubljana – Sv. Peter.

Letošnja bera novomašnikov je izredno nizka. Božje ljudstvo ne bo obupalo, saj živimo v duhu Jezusovih besed: Ne boj se mala čreda! Toda ne pozabimo na odprtost življenju in molitev za nove duhovne poklice.

 

35. ŠKOFIJSKO CELONOČNO PEŠ ROMANJE MLADIH NA BREZJE

Škofijski odbor za mladino ob koncu šolskega leta vabi na škofijsko celonočno peš romanje mladih na Brezje. Romanje bomo začeli v petek, 23. junija, ob 20.00 v Šentvidu nad Ljubljano s sv. mašo. Nočno bogoslužje v Kranju bo ob 01.30. Romanje pa bomo sklenili v soboto, 24. junija, ob 6.30 uri s sv. mašo, ki jo bo vodil škof dr. Anton Jamnik. Za povratek z Brezij bodo na voljo posebni avtobusi. Na romanju nas bo povezovalo geslo: »Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi« (Ps 119:105).

KANCIJANOVI OTROCI

Vabimo otroke od 5. leta starosti dalje k malim pevskim vajam z Angelo Tomanič ob torkih od 17.00 do 17.45 ure. Kaj so se naučili, bi pokazali o božiču in še kdaj.

Začetek v torek, 13. junija na Tavčarjevi 39, I. nadstropje levo.

PRIPELJITE JIH, PETJE OSREČUJE!

 PRAZNIK – SV. REŠNJE TELO IN KRI

 V četrtek, 15. junija je zapovedani praznik Sv. Rešnje telo in kri. V domači župniji bo slovesna procesija po večerni maši po cerkvi kot vedno. Zunanja slovesnost bo na Primskovem v nedeljo, 18. junija ob 9. uri. Vabimo vas, da se procesije udeležite tudi z banderi naše župnije. Pogovorite se med seboj!

 SREČANJE MINISTRANTOV

V soboto, 17. junija bo dekanijsko srečanje ministrantov v župniji Naklo. Srečanje se bo začelo ob 10. uri s sv. mašo, nato bo kviz in zabavne igre. Dne 26. junija bodo ministrantje ter pevci mladinskega pevskega zbora Škrjančki imeli izlet v Gardaland.

 ROMANJE BOLNIKOV

Letošnje romanje bolnikov na Brezje bo v soboto, 17. junija. Skupnega romanja ne bo. Vabljeni ste domači, da omogočite svojim ostarelim in bolnikom, da obiščejo Marijino svetišče! Romarska maša bo ob 10.30 uri.

 V Čirčah v poletnem času ne bo svete maše. Žegnanje bo 6. avgusta s slovesno blagoslovitvijo Slomškovega okna.

 V nedeljo, 18. junija bo nabirka za novo cerkev na Viru pri Domžalah. Vsem darovalcem iskrena hvala!

 LETOŠNJA DELA V ŽUPNIJI

Letos smo zastavili obnavljanje naših prostorov že sredi zime. Tako smo obnovili župnijsko dvorano, stanovanje na Tavčarjevi 39, fasado na Pungartu, streho na župnišču Tavčarjeva 43 in seveda vrnjeno gospodarsko poslopje - bivši hlevi, ki so bili v obupnem stanju ob vrnitvi lastniku – župniji.

   2 comments

Pembesar Penis Alami
August 25, 2014   10:35 AM PDT
 

I like your website. Very practical and very motivational.
Press Releases
January 28, 2016   09:58 AM PST
 
The above mentioned "OZNANILA" is of those people’s interest, who are about to get influenced by it and by reading different comments of people depicts that how many people are concerned about it. As people are taking part actively in coming up with their views about this news, that reveals that is the hot topic of current times.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments