Entry: Oznanila 10/2006 12.5.06PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

 

Priložnostna približevanja jedru.

Pri otrocih pride paradoks oddaljenosti na dan na prav poseben način. Po eni strani so poslani k verouku, po drugi varovani pred »preveč resno« vero. Otroci prinesejo s strani staršev s seboj socializacijski imperativ, ki veri kljub vsemu priznava določeno vzgojno avtoriteto, in prinesejo s seboj modernistični sum, ki ne zaupa religiji. Otroci so nekakšna sonda oddaljenih. Z njo sondirajo stanje v Cerkvi in v njeno jedro pošiljajo šifrirana sporočila. Če otroke verouk osrečuje in jim pomaga pri rasti v zrelejšo osebnost, bodo oddaljeni starši popuščali v sumu in rasli v zaupanju. Videli bodo, da »Bog ne škodi« in da ni nujno, da je Bog dober le za »deco in stare mame«. Že sv. A. M. Klaret je poudarjal in učil svoje misijonarje, da se preko otrok pridobivajo odrasli, zato ni vseeno, kakšno sporočilo bomo odpošiljali preko otrok.

 

15 LET KARITAS V KRANJU

Z nastopom demokracije v Sloveniji je dobila svoje mesto tudi dobrodelna cerkvena organizacija Karitas. Zametki segajo v mesec februar 1991. Nekaj zavzetih gospa se je odločilo, da začnemo z dobrimi deli razveseljevati brezposelne in begunce. Zahteve so bile vedno večje in počasi smo potrebovali vse več sodelavcev, pa tudi boljšo organizacijo. Tako je po prvih letih delovanja prevzel vodstvo Karitas g. Andrej Jeklar. Njegovo delo in zavzetost je dalo pečat naši Karitas. Po več kot desetih letih je prevzela tajništvo ga. Ivanka Jenko. G. Andreju se za vse njegovo delo iskreno zahvaljujem z željo, da s svojimi nasveti in izkušnjami še naprej pomaga naši in njegovi Karitas. Zahvala vsem sodelavcem z veliko željo, da bi se še kdo, ki je upokojen, prijavil za delo pri Karitas!

Praznovanje bo v soboto, 20. maja, ob 15. uri. Najprej bo zahvalna sveta maša, ki je namenjena prav vsem faranom in predvsem bolnikom in ostarelim. Če imate v svoji družini bolnika ali ostarelega, ga pripeljite v cerkev. Po maši bo v župnijski dvorani še kratka akademija in nato pogostitev. Pri maši in akademiji bo sodeloval Kranjski kvintet in naši mladi.

Upam, da boste lahko pripeljali k sv. maši bolne in ostarele, kljub temu, da je mesto zaprto!

 

PASTORALNI DAN

2. ARHIDIAKONATA

 – VELESOVO –

3. JUNIJ 2006

Ožja Gorenjska, ki je v ljubljanski nadškofiji povezana v drugem arhidiakonatu, obsega pet dekanij: Kranj, Šenčur, Škofja Loka, Radovljica in Tržič. V božjem ljudstvu, ki ga vodijo škofje, ima poleg osebne vere veliko vrednost tudi zavest skupnosti, ki iz družine in župnije raste v dekanijo in v arhidiakonat ter v vso škofijo. Mogoče bo to srečanje prvi zametek nekdaj nove škofije za Gorenjsko! Pastoralni dan letos obhajamo po arhidiakonatih.

Namen tega dne je: da spoznamo naš domači, gorenjski arhidiakonat, njegove duhovnike in vernike, njegovo sedanje versko stanje; da se zavemo, koliko darov, živih skupnosti in dejavnosti je v njem; pa tudi koliko potreb in možnosti, problemov in izzivov se v njem poraja. Radi bi spregovorili o odgovornosti za prihodnji rod Gorenjcev, za njihov jezik in kulturo, duhovnost in vero.

OTROŠKI PROJEKTNI ZBOR 2006

Glasbeno društvo Anton Foerster vabi otroke dekanije Kranj od 8. do 15. leta starosti, ki radi pojejo, da se v času počitnic za teden dni vključijo v OTROŠKI PROJEKRTNI ZBOR 2006 pod vodstvom prof. Damijane Božič Močnik. Intenzivne vaje bodo potekale v prostorih župnije Kokrica v dneh od 21. do 26. avgusta 2006 in se bodo zaključile s koncerti po nekaterih župnijah dekanije Kranj.

Avdicija bo v župnišču na Kokrici v soboto, 20. in v soboto 27. maja 2006 obakrat ob 10. uri.

Za dodatne informacije pokličite na 040/ 415-677.

 

ZAKONCI ZA KRISTUSA

Katoliško gibanje Zakonci za Kristusa vabi zakonske pare, samske od 21 let dalje, samohranilke/ce, vdove/ce na seminar z naslovom KRŠČANSKO ŽIVLJENJE, ki bo od 19. maja (ob 18. uri) do 21. maja (do 14. ure) v Celju.

Informacije in prijave do 17. maja na: 23-23-116 ali 031/454-831

 

NABIRKA ZA ZAVAROVANJE DUHOVNIKOV

Do danes še vedno ni urejeno razmerje med Cerkvijo in državo. Tudi sedanja vlada nima politične moči, da bi to uredila, zato je pred nami ponovno nabirka za zavarovanje duhovnikov. Nabirka bo v nedeljo 21. maja. Vsem, ki boste darovali v ta namen, se iskreno zahvaljujeva oba duhovnika!

 

PROŠNJI DNEVI

 Letos so prošnji dnevi 22. 5. na Hujah, 23. 5. v Čirčah in tretji dan v Kranju ob 19. uri. Med mašo se bere šmarnično branje za otroke. Pri vseh  mašah se pobira pušca za mašni namen.

 

Zakaj toliko ljudi nima

nič od življenja?

Zato,

ker nimajo prijateljev,

ker nimajo nikogar,

ki bi jim stal ob strani.

Ker pogrešajo znamenje,

da jih ima kdo rad.

Ker ni nobene rože,

ki bi cvetela zanje.

In vendar lahko

rože naredijo čudež!

Ni nujno,

da bi bile dragocene,

lahko so čisto navadne, preproste rože:

nasmeh, drobna beseda, majhna pozornost.

Najmanjši cvet,

ki ga dam s srcem,

more povedati

toliko lepega;

pripoveduje čudovito bajko o koščku nebes na zemlji, kjer so ljudje kakor angeli in drug drugemu blažijo vsako resnobo,

bolečino in solzo,

kjer ljudje cvetijo drug

za drugega kot rože.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments