ŽUPNIJA KRANJ
 

farna oznanila.................sidro
Župnija Kranj
Tavčarjeva 43
SI – 4000 Kranj


tel 04 280 72 00
faks 04 280 72 18Naše strani:
- za birmance
- za animatorje
- ...

Svete maše:


- ob nedeljah
ob 8.00, 9.00, 10.30
in ob 19.00 pozimi
oziroma ob 20.00 poleti- ob praznikih
ob 8.00, 10.30 in 19.00


- med tednom
ob 7.30 in 19.00

Sveti Kancijani,
farni zavetniki
URADNE URE:
PONEDELJEK
8.00 ~ 10.00 in 18.00 ~ 18.45
ČETRTEK
8.00 ~ 10.00 in 18.00 ~ 18.45
PETEK
8.00 ~ 10.00

(Julija in avgusta samo takoj po sv. maši.)

OB TORKIH, SREDAH,
SOBOTAH IN NEDELJAH,
DRŽAVNIH IN CERKVENIH PRAZNIKIH
NI URADNIH UR,
ZA NUJNE PRIMERE SO VEDNO.

Prelat Stanislav Zidar,
župnik in dekan
Povezave:
Katoliška Cerkev
na SlovenskemDekanijski odbor
za zakon in družinoŽupnija
Kranj - Zlato polje
Sveto pismo na spletuPristan DuhaKako brati
Božjo besedo?KARITASSkupnost katoliške mladineKatoliški Študentski Center
SINAJ
ŠKOFIJSKI ODBOR ZA MLADINO
Maribor
Slovenski katoliški izobraženciMladinsko - informacijski
center (MIC)
Društvo mladinski cehSpletni časopis
Mladinski voditelj
Družinski portalSkavtNET50 vprašanj
o življenju in ljubezniForumi
Katoliške Cerkve na SlovenskemAmeriški škofje
o filmih
Vreme: ARSOStanje na cestah: AMZSŽupnija Kranj ne prevzema odgovornosti za vsebino strani, kamor vas privedejo navedene povezave!

<< August 2020 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:26.8.05
Oznanila 15/2005

NOVINCI IN ZAČETNIKI

 

V raznih življenjskih obdobjih in okoliščinah smo novinci in začetniki. Lani smo končali različne šole, različne razrede. Domišljali smo si, da smo na višku znanja in sposobnosti. Toda sedaj spet stojimo na začetku novega razreda, druge šole ali morda celo že na prvem delovnem mestu. Začetništvo se nas drži kot klop tudi na ostalih področjih. Tako na primer: mati, tudi če je morda po poklicni dolžnosti vzgajala otroke drugih, postane začetnica, ko mora vzgajati lastnega otroka… Kot kristjani smo vedno začetniki v svojih stikih z Bogom in ljudmi. Vsak dan pomeni začetek nove poti, srečanje z novimi težavami, tako pri molitvi in pri delu. Vsak dan je napredovanje v neznano, nepredvidljivo… Če hočemo ostati na starem in nič spremeniti, zadostuje, da smo v strahu in negotovosti. Ustvarjati novo, hoditi naprej, to pa zahteva pogum, fantazijo in iznajdljivost. Veliko moči in blagoslova, dragi začetniki.

 

Gospod, ohranjaj

moja pričakovanja, hrepenenja in pogum

skozi vse leto živa,

kot so živa sedaj.

Naj me vodi ljubezen

pri pisanju s svinčnikom enako kot v pogovoru

s tistimi,

ki mi bodo postali sopotniki.

Naj postajam dober človek;

naj se nikoli ne utrudim na poti, ki pelje v srce dogodkov, ki mi razkriva skrivnosti zemlje

in privlačno brezmejnost neba.

 

 

NOVO PASTORALNO LETO 2005-2006

Lepi in prijetni dnevi počitniškega potepanja in tudi lenarjenja so se iztekli. Žal je šel tudi dobri Bog na počitnice pri mnogih družinah. Božja zapoved nas vzpodbuja: »Posvečuj Gospodov dan«, cerkvena zapoved pa pravi: »Bodi ob nedeljah in zapovedanih praznikih pobožno pri sveti maši«.

Novo pastoralno leto začenjamo s prvim septembrom. V tem letu bomo imeli slovesnost sv. birme v 9. razredu na tiho nedeljo kot običajno. Letos prvega sv. obhajila ne bo. V naši župniji bodo otroci prejeli prvo sv. obhajilo šele v 3. razredu devetletke. Če otrok ne bo imel prej tri leta rednega verouka, bo šel k prvemu obhajilu leto pozneje. Enako velja za prejem sv. birme. Veroučenec mora redno hoditi k verouku vseh devet let in se še posebej pripravljati dve leti v posebni birmanski skupini skupaj z animatorji. To so osnovni in temeljni pogoji za prejem zakramentov.

Letos bo prvič vpisovanje otrok v vse razrede, torej od 1. do 9. razreda. Svoje otroke boste lahko vpisali od 29. 8.—1. 9. 2005 od 8.30 do 10. ure in od 17. do 18.30. ure. K vpisu pridete skupaj z otroki. Ob vpisu boste nabavili veroučne knjige (cenik je na oglasni deski) in poravnali katehetski prispevek 2000 SIT.

SREČANJE TREH DEŽEL

Slovenski škofje vabijo vernike na srečanje treh dežel, ki ga že več kot dvajset let izmenjaje pripravljajo ljubljanska, celovška in videmska nadškofija.

Srečanje bo v soboto, 3. septembra, ob 11. uri na Sveti gori. Vodilna misel je: Evharistija-sonce našega življenja!

Organiziranega romanja ne bo.

 

SLOVENSKO—HRVAŠKO SREČANJE,

drugo po vrsti, prvo je bilo pred dvema letoma v Mariji Bistrici, bo v soboto, 24. septembra, na Brezjah, z začetkom ob 11. uri. Slovesno somaševanje škofov in duhovnikov bosta vodila predsednik SŠK dr. Franc Kramberger in zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić.

 

MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE NA BREZJAH

Molitveni dan za duhovne poklice bo na Brezjah v soboto, 10. septembra 2005. Geslo dneva je: ODRINI NA GLOBOKO. Ob 9. uri bo molitvena ura, nato ob 10. uri sv. maša. Lepo vabljeni na Brezje!

 

PASTORALNA PRAKSA BOGOSLOVCEV

Septembra prihaja na pastoralno prakso bogoslovec g. Simon Purger iz 5. letnika. Teologijo študira v Rimu na Gregoriani. Na praksi bo do 21. septembra.

 

OSREDNJA prireditev ob 40-letnici Ognjišča bo v nedeljo, 4. septembra v Postojni. Ob 11. uri bo sv. maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran.

V mesecu septembru bomo v cerkvi namestili nove zvočnike. Tako bo nabirka »1000 SIT« v nedeljo, 4. septembra, namenjena za obnovljeno ozvočenje. Hvala vam darovalci!

 

URADNE URE bodo s prvim septembrom ponovno po običajnem urniku.

 

VSTOP V MESTO. Naše mesto je zaprto za promet, kar je prav. Problem je le v tem, da je starejšim onemogočeno obiskovanje sv. maše. Prosim vse, ki imate starejše ali invalide, da jim omogočite obisk sv. maše v naši cerkvi. Pri vstopu v mesto je domofon, Pokličite in vam morajo odpreti. Če se to ne zgodi, prosim, da mi sporočite v zakristiji. VELJA RES SAMO ZA BOLNE IN OSTARELE. – NE ZA MLADE IN ZDRAVE!

 

 


Objavil kaplan ob 10:21


Kaj pa vi pravite?
19.4.05
Molitev

O Bog,
blagoslavljaj našega papeža Benedikta,
ki si ga postavil za Petrovega naslednika,
da bo tvojemu ljudstvu trden temelj
edinosti vere in občestva ljubezni.
Amen.
Objavil kaplan ob 20:58


Kaj pa vi pravite?
16.4.05
Oznanila 8/2005

ŠMARNICE 2005
Mesec maj nas v vsej svoji lepoti vabi k slovenski ljudski pobožnosti – ŠMARNICAM. Pri jutranji maši bomo brali šmarnice za odrasle g. Jožeta Kužnika z naslovom: PRIZADEVAJMO SI ZA KREPOST. Šmarnice lahko kupite tudi v župnišču. Stanejo 1000 SIT. Zvečer ob 19. uri bomo brali šmarnice za otroke z naslovom: ODPRI OČI IN SODELUJ. Otroci bodo vsak dan dobili listič in izpolnjevali poster. Tisti najbolj zavzeti bodo za nagrado romali v Stično na čarno jezero ob ŠPD 4. junija.

NABIRKA 1000 SIT
Prva nedelja v maju je prav 1. maja, ko začenjamo šmarnično pobožnost. Tokrat bodo imeli vaši darovi prav poseben namen. Na rožnovenski cerkvi so nam bili pred kratkim ukradeni bakreni žlebovi na notranji strani. Tako imamo nenačrtovane stroške. Hvala vsem, ki boste darovali v ta namen.

PROŠNJI DNEVI so pred praznikom Gospodovega vnebohoda. V ponedeljek, 2. maja, je prošnja maša na Hujah, v torek v Čirčah in v sredo v Kranju. Pri prošnjih mašah se pobira pušca za mašne namene.

PRVOMAJSKE POČITNICE so od 27. aprila do 2. maja. Te dni ni rednega verouka.

G. NADŠKOF URAN bo v petek, 6. maja, dopoldne obiskal Varstveno-delovni zavod v Kranju. Ker je to prav prvi petek, ne bom mogel obiskati ostarelih in bolnikov na domu. Za obisk se bomo dogovorili po telefonu.

PRVO OBHAJILO naših veroučencev 2. razreda bo v nedeljo, na binkošti, 15. maja, ob 10.30 in ne več ob 10. uri.

CERKEV - DOMOVINA LAIKOV
Da bi laiki lahko izpolnili svoje poslanstvo v svetu, potrebujejo močno zasidranost v Cerkvi in močne duhovne izvire, pri katerih se napajajo in krepijo za izzive, ki jih čakajo v svetu. Tudi zato jim ne more in ne sme biti vseeno, v kakšni Cerkvi živijo, kako močno je njeno notranje življenje in kakšna se kaže navzven. Sodelovanje in sooodgovornost v Cerkvi je danes nekaj normalnega, saj ju je zadnji koncil tudi prepričljivo teološko utemeljil.
Danes je v družbi veliko govora o so-udeležbi, soodločanju, participiranju, pravici do izražanja svojih misli. To so postulati sodobnega demokratičnega življenja. V celoti se temu tudi Cerkev ne more izogniti in se ji niti ni treba.
Cerkev uresničuje svoje poslanstvo na treh pastoralnih področjih, v katerih hkrati uresničuje samo sebe in hkrati uresničuje tudi svoje temeljno poslanstvo. Te tri temeljne dimenzije cerkvenega življenja so: pričevanje in uresničevanje svojega preroškega po-slanstva, uresničuje svoje bogoslužno in zakramentalno življenje in uresničuje svojo solidarnost z vsemi ljudmi.

ŠKOFIJSKI PASTORALNI DAN – EVHARISTIJA, SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA
Pastoralno življenje Cerkve na Slovenskem je vpeto v Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem (PZ). Po PZ smo imeli po dekanijah dekanijske pastoralne dneve, ki so bili namenjeni župniji in duhovnim poklicem. Tretje leto je namenjeno škofijskim pastoralnim dnevom. Ta dan je posvečen laikom in evharistiji. V naši nadškofiji bo ŠPS 4. junija 2005 v Stični.
UTEMELJITEV: Nadškof Alojz Uran kot naslednik apostolov in pastir krajevne Cerkve v evharističnem letu in letu laikov vabi vse vernike na skupno škofijsko srečanje ob Evharistiji. Ko začenja svojo pastirsko službo v nadškofiji, vabi na ŠPD posebej vse duhovnike in člane ŽPS na začetku njihovega petletnega služenja Cerkvi, da bi skupaj razmislili, kako v našem času uresničevati zaupano službo oznanjevanja, bogoslužja, služenja in vodenja.
NAMEN: pregled uresničevanja sklepov PZ v minulih treh letih, predstavitev duhovnega bogastva nadškofije, pogled v pastoralno prihodnost nadškofije, molitveno in evharistično slavje v evharističnem letu.
CILJI: Skupaj s pripravo je ŠPD eden najpomembnejših škofijskih pastoralnih projektov tega leta. ŠPD noče biti le enodnevna slovesnost, ampak vrh triletnega dogajanja po PZ in spodbuda za naprej. ŠPD naj pomaga, da bodo laiki lahko kvalitetno vstopili v življenje krajevne Cerkve.. Pomembnejša je vsebina priprave in samega ŠPD v Stični kot tehnična stran izvedbe.
KOMU JE ŠPD NAMENJEN? Vsem skupinam vernikov, zlasti pa članom ŽPS, laiškim združenjem, družinam, mladim, otrokom in duhovnikom.
Duhovniki dekanije Kranj želimo, da bi se verniki odločili za ŠPD v čim večjem številu. Potovali bomo z avtobusi. Organizatorji prosijo, da bi se prijavili po župnijah takoj po 1. maju, ker je organizacija zahtevna. 4. junija po župnijah ne bo večerne maše.

Objavil kaplan ob 09:12


Kaj pa vi pravite?
9.4.05
Molitev

O Bog, večni Pastir,
skrbno vodiš svoje ljudstvo.
V svoji neskončni dobroti nam daj
dobrega papeža, ki bo tebi zvesto služil
in dobro vodil tvojo Cerkev.
Amen.

Objavil kaplan ob 15:30


Kaj pa vi pravite?
7.4.05
Predavanje

Dekanijski odbor za zakon in družino vabi zakonce in starše na predavanje svetovalke na SOS telefonu ge. Doroteje Lešnik z naslovom "Nasilje v družini?". Predavanje bo v petek, 8. aprila, ob 20. uri v župnijski dvorani.

Objavil kaplan ob 11:17


Kaj pa vi pravite?
3.4.05
Vabilo

Mladi kranjske župnije vabijo danes, 3.4., po večerni maši, ki je ob 19.00, k molitvi za papeža.
(Nedeljska večerna maša bo od 10.4. naprej po poletnem redu, torej ob 20.00.)

Jutri, 4.4., bo v župnijski cerkvi sv. Kancijana ob 7.30 sveta maša za rajnega papeža Janeza Pavla II.
(Ker je bil 25. marca letos ravno veliki petek, bomo jutri obhajali tudi praznik Gospodovega oznanjenja.)

Objavil kaplan ob 14:00


Kaj pa vi pravite?
2.4.05
MolitevDobri Bog,
delavce v svojem vinogradu pravično plačuješ.
Svojega služabnika našega rajnega papeža Janeza Pavla II.
si postavil za Petrovega naslednika
in pastirja svoje Cerkve.
Na zemlji je zvesto delil
skrivnosti milosti in ljubezni,
naj jih večno uživa v nebesih.
Amen.Objavil kaplan ob 21:23


Kaj pa vi pravite?
1.4.05
Oznanila 7/2005

PRVA REDNA SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA
V četrtek, 14. aprila, ob 20. uri bo v sejni sobi župnišča prva redna seja ŽPS po volitvah in imenovanju. Novi ŽPS sestavljajo naslednji člani:

Zidar Stane, župnik
M aras Tomaž, kaplan
Šterbenc s. Florjana ND
Zelič Karel, ključar, Maistrov trg 12
Brence Marjeta, pedagogi, Tavčarjeva 28
Pucelj Marinka, Karitas, Škrlovec 1
Pavuna Milena, molitvene skupine, Ul. Franc Rozman Stane 9
Peneš Darja, skavti, Jaka Platiše 1
Šakanovič Marija, kateheti, Janeza Puharja 6
Mekuč Luka, starši in zakonci, Gregorčičeva 13
Pelko Matjaž. društvo IZZIV, Tavčarjeva 39
Grašič Valerij, DOM, Ul. Lojzeta Hrovata 5
Kavčič Peter, Planina 72
Pavlič Marko, Cesta na Klanec 15a
Jerala Franc, Tavčarjeva 18
Rupar Majda, Staretova 21
Sagadin Milan, Župančičeva 39
Šink Tomaž. Čirče 21
Turuk Pavla, Gor. odreda 6
Vencelj Peter, Glavni trg 1
Duh Sašo, Cesta 1. maja 1
Bizjak Jože, Šmidova 9
Merlak Staša, Koroška cesta 39


Vsem nekdanjim članom ŽPS se iskreno zahvaljujem za sodelovanje.
Novim članom želimo predvsem Božjega blagoslova in zavzetega sodelovanja v moči Svetega Duha!

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE
OD 11. DO 17. APRILA 2005
V letu evharistije nas Cerkev vabi še posebno h goreči molitvi za duhovne poklice. Geslo letošnjega tedna je: ODRINI NA GLOBOKO. Sveti oče Janez Pavel II. je v letošnji poslanici povabil, naj odrinemo na globoko, kajti v plitvini je malo rib in še te so majhne. »Na globoko« pomeni z Božjo Besedo, z molitvijo in meditacijo. Pristnost krščanskega življenja se meri z globino molitve. Drugi poudarek pa je v zaupanju v Gospoda. Učenci so vso noč lovili, pa niso nič ujeli. Kolikokrat smo jim podobni tudi v naših prizadevanjih, ki ne kažejo nobenega uspeha. Vendar to prizadevanje ni bilo zaman. Kajti po vseh mukah in prizadevanjih so bili na pravem mestu. Prav v njihovih naporih se jim je približal Jezus in jih usmeril, da so na njegovo Besedo vrgli mrežo. In uspeh je bil izreden, ker so učenci zaupali. MOLITE ZA DUHOVNE POKLICE PO DRUŽINAH! PRIDRUŽITE SE MOLITVAM TUDI V CERKVI!

PRVO SVETO OBHAJILO
V mesecu maju bo v župniji slovesnost prvega svetega obhajila. Drugi razred devetletke obiskuje 34 otrok. Vsi se bolj ali manj zavzeto pripravljajo na prejem Jezusa, najboljšega prijatelja. Priprava je predvsem odvisna od staršev. Žal se nekateri starši skoraj nič ne zanimajo za svojega otroka, so popolnoma brezbrižni do verouka in svete maše. Hvala Bogu, da je večina staršev še polna skrbi in dobre volje, da se njihov otrok skupaj z njimi pripravlja na slovesnost. Slovesnost prvega svetega obhajila bo letos na binkoštni praznik, 15. maja, ob 10.30. OBVEZEN RODITELJSKI SESTANEK BO V ČETRTEK, 7. APRILA, OB 20.00 V DVORANI. Letos gredo zadnjikrat k prvemu svetemu obhajilu veroučenci v 2. razredu. Prihodnje leto v župniji ne bo prvega obhajila, ker bodo morali vsi otroci obiskovati TRI leta rednega verouka. Tako bo prvo obhajilo šele v tretjem razredu devetletke.

OBVESTILA
Letos liturgično praznujemo Gospodovo oznanjenje v ponedeljek, 4. aprila. Gospod nadškof bo v petek, 8. aprila, obiskal Varstveno delovni center v Kranju.

ODDANE MAŠE: gregorijanske maše za Rozinko Bogataj, za duše v vicah 4x, Ema Umek, starši Pelko in Fajfar, po namenu, Jože Modrijan, v zahvalo, v dober namen, Rozinka Bogataj, Peter Jakič, Ana Jakič, v zahvalo.

NOVA VLOGA LAIKOV
V današnjih spremenjenih razmerah nekdaj uspešne oblike pastoralnega dela ne dajejo več tistih rezultatov kot nekoč. Ob doživljanju pastoralnih neuspehov se lahko umaknemo vase, češ da se ne da nič storiti. Lahko zavzamemo odklonilen odnos do ljudi in sveta ali pa podzavestno iščemo priložnosti, v katerih bi vendarle pokazali svojo »moč« in »oblast«. Seveda nič od tega ne more roditi uspešnejšega dela in boljšega občutja vseh, ki smo v Cerkvi. Danes je Cerkev v želji po izpolnjevanju svojega poslanstva prisiljena ne samo iskati nova pota do ljudi, ampak pogosto po zgledu dobrega Pastirja tudi iti za tistimi ljudmi, ki se od Cerkve oddaljijo. Predvsem si danes po eni strani ni več mogoče zamišljati pastorale brez aktivnega sodelovanja laikov, po drugi strani pa je vsako pastoralno delovanje nujen komunikativni proces med vsemi verujočimi, torej med duhovnikom in laiki in med laiki samimi.

Objavil kaplan ob 17:39


Kaj pa vi pravite?
26.3.05
Velika nočVstali Zveličar je naš Kralj, ker je postal Sin človekov, ki ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.

Dragi verniki, bratje in sestre! Vsem bratom duhovnikom, redovnikom in redovnicam, rojakom doma in po svetu, pripadnikom drugih narodnosti in Cerkva, vsem, ki prinašate svoje jedi k blagoslovu in slavite Gospodovo vstajenje, vsem želimo blagoslovljeno veliko noč.

Vaši škofje

Voščilu slovenskih škofov
se pridružujeva tudi župnik Stane in kaplan Tomaž


Blagoslov ognja na veliko soboto zjutraj
.

Objavil kaplan ob 09:47


Kaj pa vi pravite?
14.3.05
ZAHVALA ZA MISIJON

Deset dni smo duhovno živeli s povabilom: PRIDI IN POGLEJ! Hvala patroma misijonarjema, sestram notredamkam, g. kaplanu in diakonu ter gospodinji Ivanki.
Hvala vsem, ki ste darovali materialne dobrine ob dogajanju misijona!

Vaš župnik Stane

Objavil kaplan ob 06:09


Kaj pa vi pravite?


Previous Page Next Page