ŽUPNIJA KRANJ
 

farna oznanila.................sidro
Župnija Kranj
Tavčarjeva 43
SI – 4000 Kranj


tel 04 280 72 00
faks 04 280 72 18Naše strani:
- za birmance
- za animatorje
- ...

Svete maše:


- ob nedeljah
ob 8.00, 9.00, 10.30
in ob 19.00 pozimi
oziroma ob 20.00 poleti- ob praznikih
ob 8.00, 10.30 in 19.00


- med tednom
ob 7.30 in 19.00

Sveti Kancijani,
farni zavetniki
URADNE URE:
PONEDELJEK
8.00 ~ 10.00 in 18.00 ~ 18.45
ČETRTEK
8.00 ~ 10.00 in 18.00 ~ 18.45
PETEK
8.00 ~ 10.00

(Julija in avgusta samo takoj po sv. maši.)

OB TORKIH, SREDAH,
SOBOTAH IN NEDELJAH,
DRŽAVNIH IN CERKVENIH PRAZNIKIH
NI URADNIH UR,
ZA NUJNE PRIMERE SO VEDNO.

Prelat Stanislav Zidar,
župnik in dekan
Povezave:
Katoliška Cerkev
na SlovenskemDekanijski odbor
za zakon in družinoŽupnija
Kranj - Zlato polje
Sveto pismo na spletuPristan DuhaKako brati
Božjo besedo?KARITASSkupnost katoliške mladineKatoliški Študentski Center
SINAJ
ŠKOFIJSKI ODBOR ZA MLADINO
Maribor
Slovenski katoliški izobraženciMladinsko - informacijski
center (MIC)
Društvo mladinski cehSpletni časopis
Mladinski voditelj
Družinski portalSkavtNET50 vprašanj
o življenju in ljubezniForumi
Katoliške Cerkve na SlovenskemAmeriški škofje
o filmih
Vreme: ARSOStanje na cestah: AMZSŽupnija Kranj ne prevzema odgovornosti za vsebino strani, kamor vas privedejo navedene povezave!

<< June 2021 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:11.2.06
OZNANILA 4/2006

PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

Prelom po birmi: javna oddaljenost
Verouk kot versko-pedagoški triler dobi razplet po birmi. Oba procesa, ki ju pogojno imenujemo konzervativni (moraš k verouku) in liberalni (bodi sam sebi zakon), lahko pa bi jim rekli centripetalni in centrifugalni ali pa kar sočasna pripadnost in nepripadnost oz. sočasna verska socializacija in emancipacija od Boga, prideta do vrhunca. Birmanca imenujemo »kristjan, zrel za oznanjevanje« in »potrjen od Svetega Duha«, kar pa birmanec v skladu z ves čas gojeno centrifugalno držo prešifrira v »zrel za odhod« in »materinskega naročja Cerkve ne potrebujem več« in »dovolj sem močan, da rečem ne!« Množičen odhod mladostnikov po birmi razumemo kot pastoralno katastrofo-in to upravičeno, s pedagoškega zornega kota pa gre za povsem normalen razvojni proces. Štirinajstletniku, ki išče svojo identiteto in samostojnost, je najlažje reči »ne« župniku in Cerkvi. Tveganje je minimalno (župnik nima nobene možnosti represije), simbolna vrednost pa velika (upor največjemu moralnemu sistemu). »Ne« Cerkvi naredi najstnika za nekakšnega junaka v svojih in v očeh sovrstnikov, obenem pa konča z dvoumno versko prakso in s korpusom občutkov krivde, ki se je skozi veroučna leta nenehno krepil.

GOREČI GRM IN MOLITVENA ZVEZA ZA NOVE DUHOVNE POKLICE LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE
V teh dneh ste nekateri prejeli v cerkvi glasilo Molitvene zveze za nove duhovne poklice ljubljanske nadškofije z naslovom GOREČI GRM. Veliko ljudi moli za nove duhovne poklice in svetost poklicanih, posamično ali povezani v različne molitvene skupine. V ta namen se vsako prvo soboto v mesecu daruje sveta maša in vsak prvi četrtek moli ura pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice. Pred nekaj leti je bila v naši nadškofiji ustanovljena molitvena zveza z željo povezati vse tiste molivce, ki čutijo potrebo, da bi molili povezani z drugimi za isti namen. Povezovanju in informiranju želi služiti to glasilo. Vsak izmed nas se lahko vključi v to zvezo in prejema glasilo Molitvene zveze. Naredi tudi TI ta korak!

OTROCI ZA OTROKE
Letošnja adventna akcija pri kateri so sodelovali naši veroučenci je obrodila dober sad. Otroci so nabrali za svoje sovrstnike –lačne otroke – po svetu vsoto 150.000 SIT. Hvala vsem otrokom, ki so z dobrim delom mogoče rešili tudi kakšno otroško dušo! Hvala seveda tudi staršem, ki so svoje otroke vzpodbujali v dobrih delih in pripravi na božične praznike!


NAMESTO CVETJA NA GROB
Mnogi verniki že za časa svojega življenja prosijo, da ob njihovi smrti darujejo domači in sorodniki namesto cvetja v dober namen kot naprimer za domačo cerkev, za gradnjo novih cerkva ali podobno. Nekateri darujejo za svete maše ali celo gregorijanske maše. Tako je cerkev iz Čirč prejela ob smrti g. Franca Fajfarja vsoto 125.000 SIT. Darovali so sorodniki in prijatelji. Hvala!


7. NAVADNA NEDELJA
V mesecu februarju je vsako leto nabirka za Teološko fakulteto in izobraževanje duhovnikov. Letos bo omenjena nabirka v nedeljo, 19. februarja. Vsem darovalcem iskrena hvala za dar!


40 – URNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA
Bliža se postni čas. Pred postnim časom je čas veseljačenja in žal velikokrat žaljenja Boga in bližnjega v pustnem času. Cerkev želi omiliti neokusno veseljačenje z 40-urno pobožnostjo. V naši župniji bo češčenje v nedeljo 26. februarja od 14. do 19. ure. Naslednji dan bo češčenje na Zlatem polju in nato še na Primskovem.

JEZUSOVA STRAŽA
V soboto, 18.2. in v nedeljo, 19.2. bo v župniji Predoslje potekala t.i. Jezusova straža, ki je namenjena mladim iz naše dekanije in tudi iz širšega območja.
Kaj je pravzaprav Jezusova straža?
Gre za skupino mladih iz mariborske škofije, ki se zbirajo na srečanjih pod imenom Jezusova straža. Imajo svoj statut, ki ga je potrdil tudi mariborski škof. Njihov namen je združiti mlade iz vse Slovenije v molitvi, edinosti in medsebojni povezanosti. Konkretno gre za poglobljeno mladinsko duhovno srečanje s programom 24-urnega bedenja pred Najsvetejšim, ki se enkrat na 2 meseca organizira v različnih župnijah po Sloveniji. Program se prične v soboto ob 12. uri z izpostavitvijo Najsvetejšega, ki traja neprekinjeno 24 ur (do nedelje do 12. ure). Istočasno je organiziran program z najrazličnejšimi delavnicami, pričevanjem gostov, obiskom krajevnega škofa; v soboto v večernih urah se pripravi koncert ritmične duhovne glasbe, temu pa sledi procesija z Najsvetejšim ob baklah in svečkah. Velik poudarek je na petju in veselju. Ker srečanja trajajo 24 ur, stražarji poskrbijo za hrano in za prenočišča, ki se uredijo v župnišču.
P ROG RAM:
SOBOTA:
12.00 pričetek v cerkvi
13.00 kosilo
14.00 1. delavnica (glasbena)
15.00 2. delavnica (izdel. butaric)
16.00 3. delavnica (o misijonih)
17.00 priprava na spoved in mašo
18.00 mladinska sv. maša
19.00 molitev za vse potrebe
19.30 večerja
20.30 koncert: Odsev, V Božjih rokah, Odklopljeni Grega
22.30 procesija (nočna procesija z baklami)
23.00 predavanje

NEDELJA:
7.00 prva sv. maša
8.00 zajtrk
9.30 druga sv. maša in pričevanja
11.00 skupni zaključek v cerkvi
12.00 blagoslov z Najsvetejšim

PASTORALNO LETO ODDALJENIH

ODDALJENI — POT CERKVE

Prvo obhajilo in birma: srečna bližina?
Naenkrat latentna konfliktna stanja med otrokom in sistemom, med starši in župnijo in nenazadnje tudi morebitna ranjenost odnosa med človekom in Bogom stopijo v ozadje. Naenkrat pride do praznične enotnosti akterjev, nekakšnega spravnega momenta. Napoči namreč čas prvega svetega obhajila in svete birme. Želja in interes po teh zakramentih s strani oddaljenih staršev in tudi njihovih bodočih oddaljenih otrok je tako velika, da so ob tej priložnosti pripravljeni pokazati veliko mero vdanosti in predanosti Cerkvi. Prihajajo na priprave, so nadvse skrbni, radi sodelujejo z župnikom, nič jih ne moti določena strogost priprave, iskreno se veselijo dogodka. Ne gre za premišljeno dvoličnost, češ zdaj bomo s Cerkvijo, po zakramentu pa ne več; pač pa v ozadju pristno in z emocijami podkrepljeno izkustvo, da smo kot posamezniki in občestvo naredili korak naprej. Drugače povedano: gre za klasično shemo obreda prehoda. Grobo povedano, Cerkev tu nastopa kot servis obredov prehoda. Zakaj ravno Cerkev? Zato ker nobena druga družbena stvarnost nima takih simbolno-obrednih zmožnosti ter take moralne in zgodovinske teže. Biti birman od škofa, recimo, pomeni, da te v tvoji rasti potrjuje tisočletna avtoriteta, da si del tisočletne zgodbe, pomeni nekaj posvečujoče skrivnostnega, nekaj kar te nagovori v najglobljo bit. Valeta, kot birmi vzporeden obred prehoda, vseh teh skrivnostnih in vzvišenih pomenov nima. Sporočilo valete (ali maturantskega plesa) je veliko bolj enostavno in plosko, enako kot kasneje sporočilo civilne poroke v primerjavi s cerkveno.

Ljudje so tudi danes v svojih stiskah in obsedenostih potrebni pomoči!

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK-PREŠERNOV DAN – MOLITVENI DAN
Že vrsto let praznujemo Prešernov dan v Kranju na čisto poseben način: srečujemo se na molitvenem dnevu pred Najsvetejšim verniki naše dekanije. Geslo letošnjega dneva je povezano z letom oddaljenih: PODAJAM TI ROKO, BRAT! Razpored češčenja je naslednji:
Ob 9. uri sveta maša župnije Mavčiče in Kranj-Drulovka/Breg. Mašuje g. Janez Šavs. od 10. do 11. ure župniji Naklo in Podbrezje od 11. do 12. ure župnije Kranj, Zlato polje in Primskovo od 12. do 13. ure župnija Predoslje od 13. do 14. ure župnija Kokrica od 14. do 15. ure župnija Kranj – Šmartin od 15. do 16. ure župnija Besnica od 16. do 17. ure člani molitvenih skupin (vodi Prenova v Duhu) Ob 17. uri slovesna sveta maša, ki jo bo daroval mag. Matej Pavlič z domačimi duhovniki. Pri maši sodeluje Komorni zbor Gallus pod vodstvom ga. Angele Tomanič.
Naslednji dan, 9. januarja 2006 ob 19. 30 uri bo v župnijski dvorani slovesna akademija, ki jo pripravlja Društvo katoliških pedagogov. Ob sodelovanju Komornega zbora Gallus bo uprizorjena monodrama avtorja Matjaža Kmecla: LOVRO TOMAN, KO JE RAZVIL SLOVENSKO ZASTAVO. Monodramo bo uprizoril dramski igralec g. Anatol Štern.

DAN BOLNIKOV
Na praznik Lurške Matere božje, 11. februarja, naše misli romajo na sveti kraj Lurd, kjer se je Marija prikazala Bernardki. To je danes kraj milosti za bolnike na duši in telesu, zato je Cerkev razglasila ta dan za dan bolnikov. Bodimo ta dan pozorni do bolnih, zanje več molimo in jih po možnosti obiščimo. Mogoče bi jim celo prinesli kakšen cvet, ki jih bo ob prihajajoči pomladi razveselil in prinesel kanček več veselja v njihovo življenje.

V februarju ne bo redne seje ŽPS, ampak so vsi člani povabljeni na slavnostno akademijo, ker je ravno drugi četrtek v mesecu.

Tečaj za zaročence bo 4. in 5. februarja ter 11. in 12. februarja ob 18. uri v župnišču.

V februarju je redna nabirka za Teološko fakulteto in izobraževanje duhovnikov. Nabirka bo na 7. navadno nedeljo, 19. februarja.
Na prvo nedeljo v mesecu bo nabirka »1000 SIT« za našo cerkev.

Pripravljamo se na nadaljevanje obnavljanja stropa. V začetku meseca januarja smo naredili tudi vlogo na Ministrstvo za kulturo, da bi podprlo obnavljanje stropa.

VABILO ZA NOVE NAROČNIKE
Mesec januar je že dolga leta namenjen verskemu tisku, saj v tem mesecu obnavljamo naročnino za naslednje leto. Letos smo morali odpovedati 20 številk Družine. Še vedno je čas, da se naročite na verski tednik Družino ali se naročite po pošti. Mogoče bi stari starši svojim vnukom naročili mladinsko revijo Ognjišče. Mohorjeve knjige so najstarejša knjižna zbirka na Slovenskem. Te knjige so bile v zgodovini naroda svetla luč prebujanja narodne zavesti, učenja lepote knjižnega jezika in kulture med preprostim kmečkim ljudstvom. Zakaj mora ta zbirka propasti? Včasih je bila revščina mnogo večja kot danes. A ljudje so iskali kvalitetno branje in so svoje prihranke porabili za Mohorjeve knjige. Lani smo imeli 20 naročnikov. Za letos jih je plačalo samo še 15. Še kakšno leto in naša župnija ne bo imela nobenega naročnika več.

V življenju
so trenutki,
v katerih je vrtnica pomembnejša kakor kos kruha!
(Mario Simmel)

Objavil kaplan ob 17:31


Kaj pa vi pravite?
20.1.06
NIKODEMOVI VEČERI V KRANJU 2006


V Kranju pripravljamo ponovitev Nikodemovih večerov

LUČ V TEMO OKULTIZMA

Potekali bodo v dvorani župnišča na Tavčarjevi 43 v Kranju

od 23. 1. do 27. 1. 2006

s pričetkom ob 19.30. uri.

PROGRAM:

V ponedeljek, 23. 1., bo predaval dr. Marjan Turenšek na temo z naslovom: Kristjan pred izzivi paranormalnih pojavov.
V torek, 24. 1., bo predaval Marjan Veternik na temo z naslovom: Pričevanje eksorcista.
V sredo, 25. 1., bo predaval dr. Bogdan Žorž na temo z naslovom: Mladi iščejo rešitve tudi v okultnem.
V četrtek, 26. 1., bo predaval Jože Bartolj na temo z naslovom: Angeli, vile in svetlobna bitja.
V petek, 27. 1., bo predaval p. Branko Cestnik na temo z naslovom: Refleksija v črnem (darkerstvo)

Vljudno VABLJENI!
VSTOPNINE NI, prosili vas bomo za prostovoljne prispevke!

PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV IN PREDAVANJ:
DR. MARJAN TURNŠEK
Izredni profesor dr. Marjan Turnšek se je rodil leta 1955 v Celju. L eta 1981 je bil posvečen v duhovnika. Štiri leta je služboval kot kaplan v župniji svetega Martina v Velenju. Po vrnitvi s podiplomskega študija v Rimu predava na teološki fakulteti univerze v Ljubljani (enota Maribor) dogmatično teologijo. Od leta 1990 je znanstveni sodelavec vatikanske k ongregacije za zadeve svetnikov in tako je sodeloval tudi v postopku za razglasitev škofa Antona Martina Slomška za blaženega. Od leta 1994 je tudi rektor bogoslovnega semenišča v Mariboru in član mariborskega stolnega kapitlja. Marjan Turnšek predava na tečajih in simpozijih ter sodeluje pri različnih slovenskih in tujih revijah. Izdal je že tudi nekaj samostojnih del z duhovno in teološko tematiko.
KRISTJAN PRED IZZIVI PARANORMALNIH POJAVOV
Zanimanje za primere nenavadnih nerazložljivih pojavov se v določenih obdobjih človeške zgodovine poveča. Sedanji čas je gotovo eden takšnih. V takšnem ozračju pa lahko med ljudmi nastane velika zmeda: mnogi lahko delajo neupravičene sklepe in odločitve. Tudi kristjan včasih težko znajde: kakšno stališče naj zavzame do poltergajsta, energijskih točk, nenavadnih oblik zdravljenja, bilokacije, telepatije, hipnoze, materializacije in še drugih pojavov, ki jih po eni strani zaznavamo, a jih ne moremo razložiti? Dodatno se stvari zapletejo, če ugotovimo, da se enaki pojavi dogajajo tako pri svetnikih kot pri izganjanju hudega duha. V predavanju bomo poskušali kot kristjani te pojave opredeliti glede na njihov izvor, jih ovrednotiti ter opisati njihove kratkoročne in dolgoročne posledice.

MARIJAN VETERNIK
Marjan Veternik se je rodil 1957 v Šoštanju. Po opravljeni maturi na klasični gimnaziji v Mariboru je študiral na teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomiral in bil posvečen v duhovnika. Že v času prvega kaplanske službe v župniji Velenje je ob srečevanju v različnih skupinah in v osebnih pogovorih odkril, da ljudje ne velikokrat ne morejo duhovno rasti zaradi notranjih duhovnih ran. To ga je vodilo k poglobljenemu osebnemu študiju in spoznanju, da se v ozadju notranjih ran velikokrat skriva tudi delovanje hudobnega duha. »Mejna vprašanja« so ga vseskozi zanimala, zato je obiskoval razna srečanja, tečaje in seminarje v tujini za eksorciste in tiste, ki se ukvarjajo z notranjim ozdravljanjem in osvobajanjem ljudi od zla. Sedaj je župnik v župniji Žiče s soupravo župnije Špitalič pri Slovenskih Konjicah. Pred petimi leti pa ga je mariborski škof dr. Franc Kramberger pooblastil za uradnega eksorcista v mariborski škofiji.
PRIČEVANJE EKSORCISTA
Predavanje Marjana Veternika bo temeljilo na izkušnjah, ki jih je pridobil z vsakdanjim opravljanjem službe eksorcista. V predavanju bo poskušal odgovoriti na tri vprašanja:

 • Kako deluje hudi duh? Predstavljeno bo redno delovanje (skušnjave in razne pasti, ki nam jih vsak dan nastavlja hudi duh) in izredno delovanje (pritiski, obsedenosti in posedovanja kot najhujše oblike delovanja na človeka).
 • Kako hudi duh vstopa v naše življenje? Poznamo pet vstopnih mest: družinsko deblo, notranje rane, osebni grehi, satanistične prakse (okultizem in magija, črna magija, uroki, spiritizem, prekletstva, satanizem in alternativna medicina) in oddaljenost od Jezusa ali mlačnost in brezbrižnost. O vseh teh vstopnih mestih bo predavatelj podajal izkušnjo ljudi, ki so to doživeli.
 • Kako pomagati človeku, ki se je zapletel v vse te stvari? Predavatelj predlaga resno krščansko življenje: če je tega sposoben in pripravljen sodelovati, bo rešen. To pa vključuje redno prejemanje zakramentov in življenje iz teh milosti, redno molitev, branje svetega pisma, odpuščanje in v skrajnem primeru molitev eksorcizma.

  BOGDAN ŽORŽ
  Bogdan Žorž se je rodil leta 1948 v Dornberku pri Novi Gorici. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani psiholog. Je psihoterapevt z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju socialnega varstva, predvsem pri delu z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami. Je vodja Mladinskega doma Čepovan, zasebnega zavoda za pomoč otrokom, mladostnikom in družinam v stiski v Čepovanu pri Novi Gorici. Je tudi predsednik strokovnega sveta SLOGES (Slovenskega društva za gestalt terapijo) in član strokovnega sveta Slovenske krovne zveze za psihoterapijo. Bogdan Žorž objavlja strokovne in poljudne članke, predvsem s področja vzgoje in psihoterapije. Izdal je tudi štiri knjige: Stiska je lahko tudi izziv (1997), Biti z naravo (2000), Razvajenost, rak sodobne vzgoje (2002) in S pravimi vprašanji do rešitve vzgojnih zadreg (2005).
  MLADI IŠČEJO REŠITVE TUDI V OKULTEM
  Stiske sodijo v življenje vsakega človeka, tudi otroka in mladostnika. Vsako obdobje in vsak način življenja prinašata posebnosti, ki neposredno ustvarjajo stiske mladih. Danes so to predvsem: zmedenost ob zasičenosti z informacijami, pomanjkanje občutka varnosti, duhovna praznina, nepripravljenost na reševanje problemov, napor in odrekanje, občutki eksistenčne ogroženosti in občutki manjvrednosti. Mlad človek išče odgovore, rešitve za te stiske. Vse, kar je okultno, skrivnostno, kar obeta hitre rešitve z malo truda, kar obeta moč, slavo in veljavo brez napora in odrekanja, je v današnjem času še posebej privlačno. Velik del današnje navidezne, lažne duhovnosti, je treba iskati prav v iskanju rešitev za mladostniške stiske. Če hočemo mladim pomagati, jih je treba v njihovem iskanju razumeti, jih sprejeti kot iskalce rešitev, odgovorov, kot iskalce dobrega – ki pa zaidejo na stranpota in v slepe ulice ob pomanjkanju pravih vzorov in obilni ponudbi zgrešenih.

  JOŽE BARTOLJ
  Jože Bartolj se je rodil leta 1969. Je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče. Tam že od leta 2001 ureja oddaje iz cikla »Obala neznanega – izzivi vere«, v katerih s strokovnjaki razpravlja o »skrivnostnih« vprašanjih naše vere, kot so Marijina prikazovanja, angeli, demoni, čudeži na priprošnje svetnikov, odnos pojavov, kot sta magija in horoskopi … V oddajah se lotevajo predvsem tem, ki izhajajo iz krščanstva, vendar pa o njih v Cerkvi ne slišimo veliko. Ker se ljudje za razjasnitev svojih vprašanj v zvezi z omenjenimi temami pogosto obračajo na nekompetentne in nekatoliške vire, oddaje v ciklu »Obala neznanega – izzivi vere«, ponujajo pogled katoliške Cerkve. V slabih petih letih se je tako zvrstilo že okoli 180 različnih oddaj. Dva pogovora z dr. Marjanom Turnškom (o angelih in o grehu), sta izšla tudi na zgoščenki pri Slomškovi založbi v Mariboru.
  ANGELI, VILE IN SVETLOBNA BITJA
  Ena izmed najbolj priljubljenih otroških molitev je sveti angel. Statistike pa kažejo, da pri nas kljub priljubljenosti te molitve v angele, kot jih pozna krščansko izročilo, verjame zelo malo ljudi. In to navkljub dejstvu, da sveto pismo govori o njih na okoli dvesto mestih. Drugje po svetu (denimo v ZDA) so raziskave pokazale, da v angele verjame več ljudi, kar lahko pripišemo predvsem domišljiji filmske industrije (denimo film »City of Angels«). Toda resnici na ljubo je treba povedati, da so v tem in podobnih filmih angeli predstavljeni povsem napačno. Ni čudno, če kritičen človek, ki ima veliko znanja na svojem poklicnem področju, na verskem pa zelo malo, v takšne angele enostavno ne more verjeti. Take naivne predstave o obstoju nevidnega sveta namreč ne vzdržijo kritične razumske presoje. Kristjani pa v veroizpovedi molimo, da verujemo v Boga »…Stvarnika vidnih in nevidnih stvari …« S tem najkrajše povemo, v kaj krščanstvo veruje na osnovi razodetja iz Svetega pisma in 2000-letne tradicije Cerkve.

  MAG. BRANKO CESTNIK
  Branko Cestnik se je rodil leta 1965 na Ptuju in mladost preživljal v vaškem okolju Hajdine pri Ptuju. Po osnovni šoli je bil sprejet v vojaško gimnazijo v Ljubljani in po letu in pol odpuščen zaradi disciplinskih in idejnih razlogov. Gimnazijo je nadaljeval na Ptuju, kjer se je kulturno in politično angažiral v tamkajšnjem Klubu mladih. Po sporu z lokalno partijo, ki ga je kot simpatizerja katolištva obtožila subverzivne dejavnosti, je zapustil mladinsko politiko in se posvetil duhovnemu iskanju, ki ga je pripeljalo nazaj h krščanstvu in Cerkvi. Vojaški rok je služil v težkih razmerah v Zaječarju na bolgarski meji, nakar se je dokončno odločil za duhovni poklic. Privlačili so ga kontemplativni redovi, zato je veliko zahajal v kartuzijo Pleterje, na koncu pa je vstopil v izrazito misijonarski red klaretincev, ki ga je leta 1987 poslan na študij v Rim, po dveh letih pa v noviciat v Madrid. V Rimu je študiral na treh različnih univerzah: dve leti filozofijo na Lateranu, tri leta teologijo na Gregoriani ter štiri leta pedagogiko in mladinsko pastoralo na Salesiani. V času devetletnega študija se je najraje poglabljal v vprašanja umetnosti, medijev in vere. Globlje je obdelal teme, kot so eksistencializem Alberta Camusa, teologija lepote Pavla Evdokimova in absurdno gledališče Eugena Ionesca. Njegova magistrska naloga nosi naslov: »Iskanje Boga v gledališču Eugena Ionesca«. V duhovnika je bil posvečen leta 1995 v Mariboru. Pastoralno je deloval najprej kot duhovni pomočnik na klaretinski župniji v predmestju Milana nato pa štiri leta kot študentski duhovnik v Mariboru, vmes je sodeloval tudi pri ljudskih misijonih. Sedaj je župnik dveh župnij na štajerskem podeželju – Frankolovo in Črešnjice. Aktiven je pri skavtih, piše za Družino in na različne načine sodeluje v pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.
  REFLEKSIJA V ČRNEM (DARKERSTVO)
  Izhajamo iz empiričnega dejstva, da je veliko slovenske kulture, zlasti mladinske dobesedno zavito v črno. Imamo celo več glasbeno-scenskih smeri, kjer je črna barva simbol in obvezna uniforma. Kaj nam pravi črno? Po Kandinskem je črno absolutni konec, belo absolutni začetek. Belo je namreč luč, prasimbol življenja – tako po Svetem pismu, kot po izkustvu vsakega človeka. Svetloba je najpogostejši simbol Boga, ki je dober. Tema in črno pripadata ne-Bogu, ne-življenju, Satanu. Odločitev za temo je simbolno prevedena odločitev za ne-življenje. To je destruktivni vidik in tak vidik uteleša nacistični »darker«, pripadnik SS. Drug vidik je žalovanje. Črno pomeni odsotno, pomeni bolečino in hrepenenje. Tako razumemo naslednjega »darkerja«, ki je katoliški duhovnik. Darkerstvo kot destrukcija svetlobe ali kot žalovanje v čakanju svetlobe sta si v popolnem nasprotju, a meja med njima je tanka. Hrepenenje, ki boli in ne postane vera, zlahka postane nihilizem, nihilizem zlahka postane angažirano darkerstvo, darkerstvo satanizem. Refleksija v črnem je nenazadnje refleksija o smrti Boga. Sprehodimo se po nekaterih pojavih slovenske kulturne scene. Neizogibno se je vprašati o fenomenu in ideologiji NSK ter skupine Laibach. Ne moremo mimo hard rocka in najstnikov, odetih v črne majice s pošastnimi glavami in napisi. Koliko je agresivnosti in koliko hrepenenja? Koliko laži in koliko resnice? In zakaj se toliko darkerstva prej ali slej jezno zaleti v Kristusa, kot se zaletavajo mušice v luč na kandelabru?


 • Objavil kaplan ob 12:53


  Kaj pa vi pravite?
  16.1.06
  OZNANILA 2/2006

  PASTORALNO LETO ODDALJENIH
  ODDALJENI — POT CERKVE

  VEROUK: protislovna pripadnost, latentna oddaljenost (nadaljevanje) Dvojni, paradoksni in mimikrijski odnos do vere, ki so ga ti otroci prinesli iz družin, se bo skozi leta verouka ob nadaljnji podpori družin in okolja nadaljeval, poglabljal in občasno v odnosu do kateheta in domače župnije dobival takšno ali drugačno konfliktno obliko. Po eni strani namreč ti otroci »morajo« k verouku- to zahtevajo tudi starši, po drugi pa ni nujno, da res verujejo in se udeležujejo bolj intimnih dejanj Cerkve, recimo, svetih maš—kar prav tako podpirajo starši. V teh razmerah vera izgublja intimno moč in postaja del splošnega socializacijskega procesa. Na zavedni ter nezavedni ravni je vse bolj podobna šolski obvezi. Za vero začenjajo veljati pravila igre, ki veljajo za šolo. Ko ni šole, tudi vere ni, zato npr. med počitnicami ne zahajamo v cerkev, po končani osnovni šoli pa sploh ne več. Če se za nameček izrazimo še z družbeno-politično govorico, se skozi osnovnošolsko obdobje dokončno ustoliči zanimiva mešanica konzervativnega in liberalnega. Konzervativna komponenta: tradicija zahteva in v skladu s splošno socializacijo na Slovenskem je, da otrok obvlada nekaj osnov verske prakse in da ima opravljene zakramente do birme ter se statistično deklarira kot katoličan; Liberalna komponenta: na osebnem in moralnem področju ima prvo besedo človekova samovolja in ne objektivno razodeta resnica, ki jo uči Cerkev; povprečen katoličan je v odnosu do svojega katolicizma zelo liberalen.

  MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV 2006
  »Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi« (Mt 18,20). Pred kratkim smo praznovali 40. obletnico sklepa 2. vatikanskega cerkvenega zbora in preklica medsebojnega izobčenja med Vzhodno in Zahodno Cerkvijo. To sta bila za Cerkev dva najsvetejša dogodka minulega stoletja. Obletnica nam kliče v hvaležen spomin vse pobude in dejanja v prid edinosti kristjanov, obenem pa zavest, da smo kljub vsemu še vedno »nesrečno razdvojeni«. Papež Benedikt XVI., ki nam ga je Bog v podaril, je veliko znamenje upanja, da bo to prizadevanje še naprej ostalo živo. Ob začetku svoje službe je napovedal, da bo »storil vse, kar je v njegovi moči, da pospeši in podpre ekumensko gibanje«. Eden največjih »služabnikov edinosti« je bil blaženi A. M. Slomšek. Njegov zgled nas zavezuje k temu, da bi bila to naša vsakdanja skrb, predmet molitve, premišljevanja in konkretnih dejanj. Med kristjani različnih Cerkva ve veliko več tega, kar nam je skupno, kakor onega, kar nas ločuje. Ena najmočnejših vezi je navzočnost vstalega Jezusa med nami. V dneh osmine od 18. do 25. januarja se bo ta čudovita obljuba gesla spolnjevala dan za dnem, ko se bomo zbirali v njegovem imenu in prosili za dar edinosti. V naši župniji bo skupno ekumensko sodelovanje-evahristična daritev, 22. januarja ob 19. uri. Povabljena sta g. Vladimir Miselj-evageličan in g. Budimir Galamić- župnik Srbske pravoslavne Cerkve v Kranju. Med sv. mašo bo pel Komorni zbor Gallus pod vodstvom ga. Angele Tomanič.

  NIKODEMOVI VEČERI
  V Kranju pripravljamo ponovitev Nikodemovih večerov, ki se bodo tokrat odvijali pod naslovom: LUČ V TEMO OKULTIZMA. Potekali bodo v dvorani župnišča na Tavčarjevi 43 v Kranju od 23. 1. do 27. 1. 2006 s pričetkom ob 19.30. uri.
  V ponedeljek, 23. 1., bo predaval dr. Marjan Turenšek na temo z naslovom: Kristjan pred izzivi paranormalnih pojavov.
  V torek, 24. 1., bo predaval Marjan Veternik na temo z naslovom: Pričevanje eksorcista.
  V sredo, 25. 1., bo predaval dr. Bogdan Žorž na temo z naslovom: Mladi iščejo rešitve tudi v okultnem.
  V četrtek, 26. 1., bo predaval Jože Bartolj na temo z naslovom: Angeli, vile in svetlobna bitja.
  V petek, 27. 1., bo predaval p. Branko Cestnik na temo z naslovom: Refleksija v črnem (darkerstvo)
  Vljudno VABLJENI! Vstopnine ne bo, prosili pa vas bomo za prostovoljne prispevke s katerimi bomo poravnali stroške.

  ODPRTJE RAZSTAVE
  V mali galeriji (pri mestni hiši) bo v sredo, 25. 1. 2006, ob 18. uri odprtje razstave Jožeta Bartolja, enega izmed predavateljev na letošnjih Nikodemovih večerih, z naslovom SVETNIKI IN SVETNICE BOŽJE. Razstava bo na ogled v mali galeriji tri tedne.

  MOLITEV ZA NAŠO ŽUPNIJO
  V cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v kapeli Božjega usmiljenja, med stalnim dnevnim češčenjem Najsvetejšega, molijo za našo župnijo vsak 22. dan v mesecu. Če nas na ta dan zanese pot v Ljubljano, stopimo do cerkve sv. Jožefa in se udeležimo molitve. V naši župniji imamo češčenje Najsvetejšega vsak četrtek ob 18. uri, torej pred večerno sveto mašo. Vabljeni k molitvi!

  SVETOPISEMSKA NEDELJA
  Na svetopisemsko nedeljo, 29. januarja 2006 bodo slovenski škofje razglasili leto svetega pisma 2007. Določili so mu naslednje cilje: spoznavanje SP, pastoralna raba SP, prizadevanje za približevanje SP sodobnemu človeku, biblična podpora smernicam Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem, vključitev biblične tematike v širši kulturni prostor in svetovni kongres biblicistov julija 2007.

  Oddane maše: za duše v vicah 3X, Adolf Kunstelj, pok. Nadižar, pok. Kozina, pok. Čebašek, Gregorijanske maše Slavko Konc.


  Objavil kaplan ob 11:31


  Vaši prispevki: "1"
  5.1.06
  OZNANILA 1/2006

  Naj bo leto 2006 blagoslovljeno in polno notranjega zadovoljstva ter družinske sreče!


  POT V ODDALJENOST
  Verouk: protislovna pripadnost, latentna oddaljenost Z vstopom v osnovno šolo in množičnim vpisom k verouku se otroci iz družin brez verske prakse (nepotreben Bog!) in iz tako ali drugače ranjenih družin (Bog kot krivec!) znajdejo pred ogromnim religioznim sistemom-katoliško Cerkvijo. Prvič pridejo v stik z osebo, ki uradno in nedvoumno predstavlja Boga-duhovnik, katehet. To je svojevrsten šok. Otrok hitro spoznava, da je kristjan in obenem, da je slab kristjan. Svoje situacije ne razume in če katehet ni dovolj pozoren, če obravnava otroke le kot razred, ki se mora to in to naučiti, se bo otrok pri verouku počutil nelagodno. Srečanje z ogromnim verskim sistemom in uradnim predstavnikom Boga bo takemu otroku vzbujal:. -zmedenost (kako to, da je zdaj ta nepotrebni Bog tako zelo potreben, celo najbolj potreben?); moralno: občutke krivde (za župnika in Boga nisem nikoli dovolj dober); vedenjsko: siljenje k pokorščini (do birme moram zdržati) in željo po uporništvu (nedisciplina, nerednost, pobeg po birmi); religiozno: izkustvo Boga, ki je zaprt v cerkvene zgradbe, v konkretnem življenju pa nima mesta.

  VERSKA STATISTIKA ŽUPNIJE KRANJ – 2005
  Leto je naokrog. Pred vami je prva številka Oznanil za leto 2006. Ko vstopamo v novo leto je pred nami vedno verska statistika. Nekaterim statistika ne pove veliko ali jo celo odklanjajo. Toda če se zamislimo v obstoječe številke, potem dobimo tudi neko podobo župnije, njeno vitalnost in življenje v razcvetu ali umiranje »na obroke«. Žal se še vedno kažejo poti v umiranje in ne v rast življenja in kulture življenja. Da boste dobili jasnejšo podobo verske statistike, je v oklepaju napisano število za leto 2004.

  KRSTI
  V župniji imamo krščevanje otrok 1. in 3. nedeljo v mesecu. Pred vsakim krščevanjem je priprava staršev na krst. Starši morajo prijaviti krst svojega otroka vsaj tri tedne pred krstom. Če starši ne želijo, da bi bil njihov otrok krščen v domači župniji, morajo imeti dovoljenje za krst otroka v drugi župniji in imeti tehten razlog, zakaj ne želijo krstiti otroka v domači župniji. V prvem letu življenja je bilo krščenih 22 otrok ( 26) iz cerkvenega zakona –15 (10) Od 2. do 6. leta 4 ( 2) iz civil. zakona 3 (10) Nad 18. letom 1 (2) izvenzakonska skup. 6 Skupaj je bilo krstov 27 (31) nezakonski 3

  POROKE
  V župniji imamo redno bližnjo pripravo na zakon in to prvi in drugi vikend. Cerkvena poroka je izključno župnikova zadeva. V letu 2005 je bilo poročenih 5 parov (3). Od teh se je poročilo eno ali več let po civilni poroki 3. pari.

  POGREBI
  Skupaj je bilo do 20. decembra cerkveno pokopanih 51 ljudi ( 67). Previdenih je bilo -22; samo maziljenih – 3; neprevidenih, ki pa so prejemali zakramente – 3; neprevidenih, ker svojci niso poskrbeli –23 Ponovno vas prosimo, da k ostarelim in bolnim domačim pokličete duhovnika. Kako neresno zvenijo besede domačih, ko pridejo prijavit pogreb, češ saj nismo mislili, da bo umrl, čeprav je npr. za rakom bolehal kar nekaj let.

  OBHAJILO
  Prvo obhajilo je prejelo 40 otrok in katehumenov: otrok 34 (40) in katehumenov 6 (2) Obhajil je bilo podeljenih 51.000 ( 48.500)

  BIRMA
  Zakrament birme je prejelo 38 otrok (37) in katehumenov 6 ( 2), torej 44 (39) K birmi pristopijo veroučenci devetega razreda, na tiho nedeljo. Priprava na birmo traja dve leti. V pomoč so nam naši animatorji. Hvala vsem sodelavcem!

  NEDELJNIKI
  Moški ------------------- 369 ( 369) Ženske------------------- 591 (543) Otroci ------------------- 302 ( 276) Skupaj------------------ 1.289 ( 1.188)

  BOTRI
  Problem botrstva je vedno velik. Zelo na kratko povedano glede vprašanja, kdo je lahko boter, je naslednje: Boter mora biti odrasel kristjan. Imeti mora vse zakramente in obiskovati nedeljsko sv. mašo. Če je poročen, mora biti cerkveno poročen. Kdo živi v civilnem zakonu ali v izvenzakonski skupnosti, ne more biti boter in ne sme prejemati zakramenta spovedi in sv. obhajila. Če je bil nekdo cerkveno poročen in je ločen a živi sedaj sam, je lahko boter.

  VEROUK začenjamo 9. januarja.
  Otroci prinesejo k verouku darove akcije OTROCI ZA OTROKE.

  POGLED V IZTEKAJOČE LETO
  Leto 2005 je bilo v znamenju misijona z geslom: PRIDI IN POGLEJ. Misijon sta vodila patra frančiškana p. Leopold Grčar in p. Stanko Zore. Pomagale so s. notredamke. Obisk je bil dober. Mogoče imamo zato tudi 3000 obhajil podeljenih več kot prejšnje leto. V župniji in dekaniji Kranj je bila redna birma združena s kanonično vizitacijo. Birmoval je g. nadškof msgr. Alojzij Uran. Srečanja z nadškofom so bila skrbno pripravljena. V iztekajočem letu so bili župniji vrnjeni hlevi v izredno slabem stanju. Za vrnitev smo potrebovali kar 12 let prave »borbe«. Zanimivo je, da so ukradli preko noči vse imetje. Danes pa se zadeva ne more vrniti. Žalostno je dejstvo, da celo verni odobravajo krajo in nasprotujejo vrnitvi ukradenega premoženja. Prešernovo gledališče ni bilo vrnjeno. Občini je bilo ponujeno za dobo 99. let, s tem, da sami obnavljajo gledališče in da imamo pravico uporabe 15 dni na leto, če bi bilo potrebno. Odgovor je bil kratek. Naj plačajo kar državljani z obveznicami.

  HVALA VSEM, KI STE POMAGALI ŽUPNIJI DUHOVNO IN MATERIALNO!


  Objavil kaplan ob 14:25


  Kaj pa vi pravite?
  10.12.05
  OZNANILA 22/2005

  BOŽIČNO VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV
  RODILO SE JE DETE

  Kako ljubke so na gorah noge glasnika, ki oznanja mir, prinaša veselo novico, oznanja rešitev (Iz 52,7). Mir vam, bratje in sestre v duhovnih poklicih, ki vam veljajo te besede. Mir slovenskemu človeku, vsaki družini, mir in spravo vsemu narodu. Prinaša veselo novico, ki pre­ganja žalost, razočaranje in obup. Oznanja rešitev, ki jo prinaša Božji Odrešenik. Bog nam je slednjič, te dni, spregovoril po Sinu (prim. Hebr 1,1-2). Rodilo se je Dete, majhen otrok, veliki Bog. Daje nam polnost življenja, ostaja z nami v zakramen­tih, v sveti evharistiji. Prihaja kot nebogljeno dete, da bi se ga nihče ne bal. Oklenimo se Besede, ki je postala človek, da bi mi postali Božji. Mir in polnost življenja voščimo iz srca za ta sveti praznik vam, vsem bolnim, ostarelim, zapornikom, tujcem, vsem Slovencem doma, v zamejstvu in po svetu ter obilje Božjega blagoslova za prihajajoče leto.

  Vaši škofje


  Voščilu naših škofov se pridružujeva tudi Vaša duhovnika.


  BOŽIČNI PRAZNIKI 2005 Adventni čas se je prevesil ob izidu teh oznanil v drugo polovico. V petek, 16. decembra, pri večerni maši ob 19. uri začenjamo božično devetdnevnico in ljudsko pobožnostjo »MARIJO NOSIJO«. Vsi, ki želite sprejeti Marijo na svoj dom, se takoj prijavite v zakristiji. Na 4. adventno nedeljo, 18. decembra 2005 ima dekanija sklep misijona na Kokrici ob 15. uri. Na sklepni slovesnosti, ki jo bo vodil p. Marjan Čuden OFM, bodo sodelovali vsi cerkveni zbori dekanije, Pevci imajo vajo ob 14. uri na Kokrici v cerkvi. Skupni misijon je imel geslo : PRIDI IN POGLEJ«! Še enkrat ste vabljeni, da se na Kokrici zahvalimo za vse milosti, ki smo jih bili deležni v času misijona. V torek, 20. decembra se začenja božično spovedovanje. Kot vedno, bo tudi letos spovedoval p. Lojze Markelj. Spovedovanje bo od 7. ure do večernih ur , le med 12. in 14. uro ne bo spovedovanja. Sklep devetdnevnice je v soboto, 24. decembra pri jutranji maši. Zvečer je prvi sveti večer. Blagoslovimo in pokadimo svoje domove. Prva polnočnica bo ob 20. uri. Poje Komorni zbor Gallus. Ob 22. uri je polnočnica v Čirčah. Pri polnočnici ob 24. uri poje župnijski zbor. Na sveti dan bodo maše kot vsako nedeljo. Po vsaki sveti maši vas mladi iz društva IZZIV vabijo v mladinsko sobo, kjer vam bodo postregli s pecivom in čajem. 26. decembra praznuje sv. Štefan-prvi mučenec in praznujemo državni praznik: dan samostojnosti. Ker letos odpade nedelja Sv. družine, bomo imeli blagoslov otrok pri jaslicah na praznik sv. Štefana pri polenajsti sv. maši. K blagoslovu so povabljeni vsi veroukarji in majhni otroci v spremstvu staršev. Praznik Sv. družine se prenese na delovni dan v petek, 30. decembra. V soboto, 31. decembra je zadnji dan v letu. Večerno sv. mašo bomo darovali v zahvalo in zapeli zahvalno pesem. To je drugi sv. večer. Prvi januar 2006 praznujemo praznik Marije, svete Božje matere in dan miru.

  LUČ MIRU IZ BETLEHEMA Tudi letos nam bodo skavti prinesli luč miru, ki jo ponesimo na svoje domove. V soboto, 17. decembra, bodo poslanico miru prinesli v mestno jedro in pod smreko peli pesmi, v nedeljo, 18 decembra, pa bodo luč ponesli po župnijah in domovih. Luč miru boste lahko dobili tudi v naši cerkvi.

  NITKE ŽIVLJENJA Verjetno je vsem toplo pri srcu ob spominu na Avsenikovo pesem Tam, kjer murke cveto… V torek, 13. decembra 2005 ob 19.30 (po maši) nam bo v prostorih župnijske dvorane v živo zapela Marija Ahačič Pollak. Tržiški muzej, ki ga vodi članica Društva katoliških pedagogov prof. Melanija Primožič, bo namreč ta večer predstavil njeno knjigo NITKE ŽIVLJENJA – Martinčkovi iz Tržiča. P risrčno vabljeni! Drugo tradicionalno božično-novoletno srečanje s kvizom in srečolovom bo letos v soboto, 7. januarja 2006. Jaslice si bomo ogledovali na Gorenjskem. Odhod ob 14.00 bo iz Župančičeve ulice. Cena je 3000 SIT.

  ODDANE MAŠE: Katarina Dolinšek, pok. Zadražnikovi, Francka Leben, Franc Bajželj, po namenu 6X, Olga Stroj 2X., žpk. Franc Ivanc, v dober namen 3X, v zahvalo sv. Antonu, za duše v vicah 2X, za zdravje, Franc Černe, Katarina Černe, Lojze Černe, Pavel Černe, Mira Černe, Milan Gajšek, Frančiška Grilc, v zahvalo, za odpuščanje grehov in srečno zadnjo uro, v zahvalo-za duše v vicah, v zahvalo Mariji Pomagaj.

  SREČANJE AKADEMSKE SKUPINE—vsako prvo soboto in tretji petek v mesecu. Vabljeni študentje in mlajši zaposleni.

  »Stori kakor Bog – postani človek!«<b>
  Da bi vedno bolj postajali tisti človek, kateri želite biti, in da bi božič mogli v tem smislu doživeti v vsej njegovi globini in ga praznovati v veselju, to pa ponesti v leto, ki je pred vami.

  Objavil kaplan ob 22:07


  Kaj pa vi pravite?
  12.11.05
  OZNANILA 20/2005

  Dragi gospod župnik,

  Ko sem prišel v Kranj, nisem na Tavčarjevi 43 našel le mentorja in sodelavca, pač pa predvsem očeta in prijatelja. Moža, ponižnega sprejemanja božje volje, moža v srcu Cerkve, vdanega njenemu poslanstvu. Ob  vašem godu, naj se Vam v imenu župnije zahvalim za vse, kar dajete naši župniji. Hvala, gospod župnik, za Vaše razumevajoče in potrpežljivo sprejemanje zaupanih vam otrok. Hvala za vse odločne in včasih tudi stroge besede, saj nam govorijo o tem, da brezkompromisno stojite za Resnico. Le tako zares postajate naš oče, v katerem moremo zreti lik Očeta. Tako nam postavljate oporo, ob kateri se moremo odpočiti in ob kateri moremo vedno znova stopati proti Očetu.

  Bog Vas blagoslavljaj, Vam naklanjaj veliko zdravja in Vam daj še mnogo srečnih let med nami. Bog Vas živi.

  kaplan

  PASTORALNO LETO ODDALJENIH—ODDALJENI POT CERKVE

  So oddaljeni slabi verniki?

  Kdo so sploh oddaljeni? Na splošno ni težko reči, da so to tisti kristjani, ki ne živijo povezani s Cerkvijo, ali tisti, ki so pozabili na Boga v svojem vsakdanjem življenju. Toda bolj ko bomo hoteli oddaljene natančno določiti, bolj se bomo zapletali v nejasnosti in protislovja.

  Ali oddaljeni kristjan pomeni moralno slab kristjan? Mnogi so res oddaljeni od cerkvenega dogajanja, živijo pa povsem povprečno moralno življenje, ki seveda vključuje žrtvovanje za drugega, skrb za odnose ipd. Ne moremo torej vsake posamezne oblike oddaljenosti od verske prakse enačiti z moralnim odklonom, zlasti še, ker so mnoge slabosti in grešna nagnjena, ki jih opažamo pri oddaljenih, prisotna tudi pri tistih, ki so blizu.

  Ali oddaljeni kristjan pomeni neveren kristjan? Oddaljenega kristjana moramo razlikovati od »tistih, ki Kristusa ne poznajo« (prim. PZ 58), oddaljenost še ne pomeni nevere. To pove že suha statistika. Obisk nedeljskih maš je, recimo, 20% ali nižji, za verne pa se ima , recimo, 70% Slovencev in Slovenk.

  Tudi z vidika odnosa do skupnosti ne moremo reči, da oddaljeni a priori ne marajo skupnosti ali da so polemično ali celo sovražno nastrojeni do Cerkve. Pri mnogih akcijah za obnovo cerkvenih stavb ali pripravo farnih prireditev t.i. oddaljeni namreč brez težav sodelujejo in kažejo čut odgovornosti za skupno stvar. A velja, da brž, ko jih bomo skušali pritegniti v duhovno osrčje občestva, t. j. v molitveno in zakramentalno dogajanje, se bodo odtegnili.

  ŽUPNIJSKA KARITAS

  Bliža se Teden Karitas od 21. do 27. novembra. Mogoče še niste vedeli? Župnijska Karitas ima telefon, ki vam je na voljo od 8. do 19. ure od ponedeljka do petka. Na tel. številki   : 040/452 – 905 lahko dobite informacije o delovanju Karitas, lahko pa tudi sporočite vašo pripravljenost za pomoč ljudem v stiski, ali pa nam svojo stisko lahko tudi zaupate.

  Ne postavljamo si previsokih ciljev, ker bi to lahko pomenilo, da od sebe zahtevamo več, kot lahko damo. Ljudem, ki so v stiski, največ pomenita prav naša pozornost in pripravljenost pomagati.

  Bodimo vsi prostovoljci, Gospodovi pričevalci ljubezni, kajti za prostovoljstvo smo se odločili, ker v srcu nosimo in izpolnjujemo njegovo zapoved ljubezni: »Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe«.

  Župnijska Karitas organizira v Tednu Karitas predavanje: KDAJ SEM V STISKI? POMOČ ŽENSKAM IN MATERAM V STISKI. Predavanje bo v torek, 22. novembra 2005 ob 19.30 uri v župnijski dvorani. Predavala bo g. Lidija Jerebic, vodja materinskega doma. Vabimo vas vse, ki vas zanima ta problematika!

  Na nedeljo Karitas, 27. novembra, bodo vsi vaši darovi namenjeni za delovanje župnijske in škofijske Karitas. Hvala vsem darovalcem!

  ZAKONCI ZA KRISTUSA

  Katoliško gibanje ZAKONCI ZA KRISTUSA vabi zakonske pare, samske, samohranilke/ce, vdove/ce na seminar z naslovom KRŠČANSKO ŽIVLJENJE, ki bo od 18. (ob 18. uri) do 20. novembra 2005 v uršulinskem samostanu pri Sv. Duhu pri Škofji Loki. Organizirano bo varstvo otrok.

  Prijave in informacije na tel: 23-23-116 ali 031/454-831.

  NIKODEMOVI VEČERI – LUČ V TEMO OKULTIZMA!

  Od 21. novembra do 1. decembra bodo na Teološki fakulteti v Ljubljani potekali 39. Nikodemovi večeri s skupnim naslovom LUČ V TEMO OKULTIZMA! Začetek predavanj bo vsak večer ob 19.30. Delna ponovitev Nikodemovih večerov bo v Kranju januarja 2006.

  NEDELJA KRISTUSA KRALJA

  Cerkveno leto se izteka. Končujemo ga s slovesnim praznikom Kristusa, Kralja vesoljstva. Nedelja Kristusa Kralja je 20. novembra. V Čirčah bo ofer-darovanje za zvonarja Franceta. Kot vsako leto, darujte za njegovo delo-zvonjenje v Čirčah. Ker se sam ne more zahvaliti, se v njegovem imenu zahvaljujem kot njegov župnik! BOGLONAJ!

  TEDEN ZAPOROV 2005

  »Enemu od teh najmanjših« je naslov letošnjega tedna zaporov, ko se bomo od 20. do 26. novembra v molitvi spomnili vseh, ki se jih beseda zapor kakorkoli dotika: zaporniki, delavci v zaporu, žrtve kaznivih dejanj, prostovoljci in družine zaprtih oseb. V tem tednu bo dobrodelni koncert v Cankarjevem domu; izkupiček bo namenjen programu prestane kazni.

  Naj nas tudi letošnji teden med seboj poveže v molitvi za vse brate in sestre, ki v sebi občutijo zapor, različnih razsežnosti!

  Ob koncu leta v župnišču že lahko kupite vseh vrst cerkvenih koledarjev, Družinsko pratiko, oglje in kadilo.


  Objavil kaplan ob 16:01


  Kaj pa vi pravite?
  20.10.05
  OZNANILA 19/2005

  PASTORALNO LETO ODDALJENIH—ODDALJENI POT CERKVE

  So oddaljeni problem?

  Katoliška Cerkev bo še kar nekaj časa beležila precej krstov, torej število članstva ji ne bo drastično upadlo. Obenem bo v tem okolju nenehno imela svoje oddaljene, saj je jasno, da množica krstov še ne pomeni množico močnih in premišljenih osebnih odločitev za pripadnost Cerkvi – kar je bila značilnost predkonstatinske Cerkve.

  Oddaljeni so v Cerkvi eden prvih pridigarskih problemov, vendar obenem so nekako vračunani v organizacijo in infrastrukturo. Zdi se, da so živa jedra župnij ravno toliko velika, kot jih zmore obravnavati naš zdajšnji pastoralni in kadrovski sistem, ki je še vedno močno vezan na lik in delo duhovnika.

  Sociološko torej oddaljeni niso problem, temveč pravilo. A to nas ne sme uspavati, češ, tako pač je – mnogih ni blizu! Cerkev je skupnost verujočih, iščočih odrešenja in večne sreče. Cerkev preveva Sveti Duh. V Cerkvi gre za nadnaravno in bistveno za človeka. Oddaljenost kristjanov od živega občestva in zakramentalnega življenja zato razumemo kot duhovno stranpot in tveganje, kot nekaj, kar kazi podobo Cerkve ter posameznikom pripravlja duhovno in bivanjsko srečo.

  ŽEGNANJSKA NEDELJA

  Vsaka župnijska cerkve naj bi bila posvečena in tako z maziljenjem na dvanajstih mestih izločena iz svetne rabe. Čas je žal velikokrat naredil svoje in za mnoge župnijske cerkve ne vemo točno kdaj so bile posvečene. Tako Cerkve obhaja vsako zadnjo nedeljo v oktobru kot žegnanjsko nedeljo. Po cerkvah se spominjamo tega slavnega dogodka s slovesnim bogoslužjem in besedilom: »Sveti Bog, vsako leto znova nam daješ doživeti obletnico posvetitve tega svetišča. Pomagaj nam, da ti bomo v njem vedno s čistim srcem služili in dosegli popolno odrešenje!«

  VSI SVETI IN SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH

  Vsako življenje na zemlji se ob določenem času izteče. Smo kakor seme, ki pade v zemljo in naj bi obrodilo sad – večno življenje. Praznik Vseh svetih nas spominja na to našo zemeljsko minljivost. Sami želimo čim globlje doživeti oba praznična dneva tako 1. in 2. november. Na zapovedani praznik se bomo pripravili najprej z dobro spovedjo. Gospod p. Lojze Markelj bo v naši župniji spovedoval 27., 28. in 29. oktobra. V četrtek in petek bo spovedovanje od 7. ure do večerne maše, razen od 12. do 14. ure ne. V soboto, 29. oktobra bo spovedovanje samo do 12. ure, potem ne bo več spovedovanja. V nedeljo bo spovedovanje samo med mašami. V ponedeljek, 31. oktobra ne bo spovedovanja preko dneva. V ponedeljek 31. oktobra bo ob 15. uri sv. maša v gozdiču pri pokopališču za pobite med vojno in po vojni.

  Na praznik vseh svetih bodo molitve za rajne pri križu na pokopališču ob 14.30 uri. Pred večerno mašo bomo ob 18. uri molili rožne vence in litanije vseh svetnikov. Ob 20. uri bodo mladi imeli še enkrat molitve pred križem na pokopališču.

  Na dan spomina vseh vernih rajanih, 2. novembra, bomo začeli moliti rožne vence ob 6. uri.

  Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. nov. ter na prejšnjo ali naslednjo nedeljo, če smo bili pri spovedi in obhajilu ter molimo po namenu sv. očeta (npr. očenaš).

  ODDANE MAŠE: za duhovne poklice, za duše v vicah (4x), po namenu ( 5x), na čast Materi božji v dober namen, v zahvalo za srečno vrnitev, za zdravje, za duhovne poklice, Tone in Klara Stramjšak, Marija-Ciril in Metod Žepič

  Za doma v tem letu mašnih namenov ne sprejemamo več. Svoj mašni namen oddajte!

  S tem dejanjem naredite dobro delo, ker pomagate drugim duhovnikom.

  ZAHVALNA NEDELJA

  Prva nedelja v novembru je vedno zahvalna nedelja. Letos je to 6. novembra. Poljski pridelki so v glavnem pospravljeni. Ljudje smo si že oskrbeli ozimnico. Tudi druga gradbena dela, ki so bila v polnem razmahu, se počasi umirjajo. Jesen prinaša bolj umirjeno življenje. Toda zahvala Bogu za vse prejete dobrote je potrebna. Pri vseh mašah bomo zapeli zahvalno pesem.

  V Čirčah je bila obnovljena fasada na cerkvi. Tako je cerkev sv. Ožbolta zasijala v vsej baročni lepoti. Hvala vsem, ki ste prispevali za obnovo. Stroški so znašali 1. 250.000,00 SIT.

  Bogu se bomo zahvalili na zahvalno nedeljo. Na začetku sv. maše bo blagoslov cerkve in nato slovesna zahvalna maša. Po maši bo darovanje-ofer za poravnavo dolgov, ki jih ima cerkev zaradi obnove. Vsem darovalcem, ki boste segli globlje v svoje denarnice,  iskrena hvala-Bog povrni! 


  Objavil kaplan ob 11:04


  Kaj pa vi pravite?
  6.10.05
  OZNANILA 18/2005

  ODDALJENI POT CERKVE

  So oddaljeni problem?

  Sociološko gledano oddaljeni niso problem, pač pa samo dejstvo oz. zakonitost vsake velike združbe ljudi. Tudi prostovoljno gasilsko društvo ima svoje oddaljene pa pevski zbor pa politična stranka…V naravi množičnih združb pač je, da niso vsi člani le-teh enako motivirani in vsi enako aktivno včlenjeni v dejavnosti. In večje je število članov, več bo oddaljenih oz. slabo motiviranih, pasivnih. Pevski oktet, recimo, nima oddaljenih članov. 8 ljudi mora biti vedno na vajah in nastopih. A že zbor, ki šteje nad 30 članov, bo imel tiste, ki so neredni na vajah; one, ki jih je treba vedno dvakrat poklicati; celo take, ki so člani samo na papirju.

  Iz te zakonitosti ni izvzeta niti krščanska religija. V zahodnem svetu je še vedno množičen fenomen in dominantna veroizpoved. To pomeni, da bodo vedno nove generacije zahodnjakov vsaj formalno postajale krščanske. Takšne bodo postajale skozi mehanizme splošne socializacije in avtomatskih navad, ki vključujejo tudi nekatere verske obrede, zlasti krst.

  MISIJONSKA NEDELJA

  23. OKTOBER 2005

  »Misijon: kruh, ki se lomi za življenje sveta« je vodilo  letošnje misijonske nedelje. Ta misel povzema sporočilo poslanice za misijonske nedelje, ki jo je spisal papež Janez Pavel II. V njen poudarja: »Sveta evharistija razkriva bistvo misijona in tako vsakega verujočega, še posebej pa misijonarja spodbuja, naj postanejo kruh, ki se lomi za življenje sveta.« Ne smemo pozabiti, da je isti »Odrešenik, ki je ob pogledu na trpeče množice sočustvoval z njimi, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja, živo navzoč v evharistiji in že stoletja sočuten z revnim in trpečim človeštvom.«

  Naši misijonarji in misijonarke opravljajo vzvišeno in tako potrebno misijonsko poslanstvo le z našo molitveno in gmotno podporo. Vaši darovi, dragi verniki in ljubitelji misijonov, bodo na misijonsko nedeljo namenjeni za svetovne misijone.

  Vseslovensko obhajanje misijonske nedelje bo pri Mariji Pomočnici na Rakovniku v Ljubljani. Osrednja slovesnost s sv. mašo bo ob 15. uri.

  SKLEPNA SLOVESNOST EVAHARISTIČNEGA LETA

  Za ljubljansko nadškofijo s shodom častilcev sv. Rešnjega Telesa bo pri S. Jožefu v Ljubljani v nedeljo, 23. oktobra 2005. Glavni namen srečanja je skupna zahvala vernikov vseh župnij za milosti evharističnega leta in medžupnijska povezava z namenom evharistične prenove župnij ljubljanske nadškofije. Ob 16. uri bo sveta maša ob somaševanju, ob 17. uri pa bo nadškof Alojz Uran po sklepnem nagovoru in kratkem češčenju Najsvetejšega zbranim podelil evharistični blagoslov.

  ŽUPNIJSKO ROMANJE

  IN ROMANJE KATOLIŠKIH PEDAGOGOV

  Že kar nekaj časa nismo kot župnija imeli skupnega romanja v okviru župnije. V prelepem jesenskem času bomo imeli romanje v soboto, 22. oktobra 2005. Avtobus bo odpeljal iz Župančičeve ulice ob 8, 15 uri. Če bo več prijav, bomo romali z dvema avtobusoma, zato se prijavite vsaj do nedelje, 16. oktobra v župnišču. Cena romanja s kosilom je 3500 SIT. Romali bomo v prelepe Slovenske gorice k Sveti Trojici, kjer bomo imeli sv. mašo in nato kosilo. Ker nas pot pelje mimo Maribora, seveda bomo obiskali mariborsko stolnico in grob bl. Antona Martina Slomška ter si ogledali center mesta. Ob povratku si bomo ogledali prelepo Marijino baročno cerkev na Prihovi pri Slov. Konjicah.

  REDNA SEJA ŽPS

  V četrtek, 13. oktobra, ob 20. uri bo v sejni sobi redna seja ŽPS. V nedeljo 16. oktobra, ob 15. uri so vsi člani ŽPS vabljeni na dekanijsko srečanje ŽPS v župnijo Besnica. Osrednje predavanje in nato pogovor bo imel p. Branko Cestnik o oddaljenih in obrobnih.

  SESTANEK ZA STARŠE VEROUKARJEV 6. IN 7. RAZREDA

  bo v četrtek 20. oktobra ob 20 uri v župnijski dvorani.

  RAZSTAVI

  V torek, 25. oktobra 2005 bo v župnijski dvorani ob 19.30 uri odprtje razstave umetniške fotografije NAJIN SVET, Dragice in dr. Jurija Kurillo. Vabljeni na odprtje razstave!

  V Ljubljani si do konec oktobra lahko ogledate v muzeju novejše zgodovine razstavo PRIKRITO IN OČEM ZAKRITO. Avtor razstave in kataloga  pravi, da imamo ob 60-letnici tragičnih dogodkov v slovenski zgodovini možnost in enkratno priložnost, da na enem mestu predstavimo več kot pol stoletja zamolčano temo.

  OBNOVA FASADE NA CERKVI V ČIRČAH

  Na predlog ključarjev iz Čirč je bila v mesecu septembru obnovljena fasada na cerkvi. Cerkev je zasijala v vsej lepoti .  Obnova cerkve je stala 1.250.000,00 SIT. Seveda cerkev sama ni imela toliko denarja. Upam, da boste lahko kaj več darovali za fasado! Do sedaj ste darovali 80.000 SIT in neka družina 100.000 SIT. Na zahvalno nedeljo bomo blagoslovili fasado in imeli darovanje za cerkev. Svoj dar lahko prinesete tudi v župnišče.

  Ob končanih delih se zahvaljujem predvsem ključarju Franciju Fajfarju, ki je nosil breme obnove!

  PLESNI TEČAJ STANDARDNIH PLESOV

  V okviru Mladinskega katoliškega društva Izziv organiziramo 16 – urni (8 srečanj po dve šolski uri – enkrat tedensko) tečaj za začetnike, ki se bo  odvijal v župnijski dvorani na Tavčarjevi 43 v Kranju. Tečaj bomo pričeli s četrtkom, 13. oktobra,  zaključili pa ga bomo s slavnostnim plesom in podelitvijo priznanj 1. decembra  2005. Cena plesnih vaj znaša 5.000 SIT na osebo oz. 4.000 SIT za člane društva Izziv. Zaželjeni so pari, pri tem pa ni starostnih omejitev, saj bo tečaj potekal pod strokovnim vodstvom plesnega učitelja Tomaža Laniška. Za izvedbo tečaja je potrebnih vsaj 10 parov, v nasprotnem primeru tečaj odpade. Potrebno se je čimprej prijaviti in sicer najkasneje do 10. oktobra 2005 na telefon: 031 537 672 (Aleš Traven). Lepo vabljeni!


  Objavil kaplan ob 11:44


  Vaši prispevki: "1"
  21.9.05
  Oznanila 17/2005

  GLAVNA JED NA GOSTIJI ŽIVLJENJA

  Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na poti in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti.

  Mt 22,9-10

    Jezus nas v evangeliju svari pred pretirano zaskrbljenostjo, kaj bomo jedli ali s čim se bomo oblekli. "Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka?" nas sprašuje. Življenje, ki se konča pri jedi, je življenje nižje stopnje. Človeku je potrebna boljša hrana – hrana Božje ljubezni, ki je izlita v naša srca. Ta ljubezen se potem presnavlja in sad tega presnavljanja mora biti dejavna medsebojna ljubezen. To je tista svatovska obleka, ki nam velikokrat manjka.

    Kaj nam ponuja Bog na gostiji življenja, kamor smo prišli na njegovo povabilo ob sodelovanju naših staršev? Ponuja nam materialne darove – mnoge od teh zaslužimo z delom svojih rok – in tudi te zdrave roke pa še bistra pamet so Božji darovi. Še več je duhovnih darov: prijateljstvo, tovarištvo, razumevanje, ljubezen, ki smo je deležni in ki jo lahko izkazujemo. To so že veliko okusnejše jedi! Ne smemo pa pozabiti, kaj mora biti naša glavna jed. Jezus je o sebi povedal: "Moja jed je, da izpolnim voljo svojega Očeta." Tudi moja glavna jed je to!

    Kaj zahteva od mene Bog, ki me je povabil na gostijo življenja? V stari zavezi je Božje zahteve do izvoljenega ljudstva izrazil Mojzes v desetih zapovedih, ki so temelj vseh zdravih in modrih državnih zakonodaj. V novi zavezi pa je Jezus stvar za spomin olajšal, za uresničevanje pa otežil: rekel je namreč, da je vse zapovedi mogoče zaobjeti z eno samo: ljubi Boga in ljubi sočloveka.

  To je torej naša glavna jed!

  PASTORALNO LETO – ODDALJENI POT CERKVE

  V letošnjem pastoralnem letu gremo dušni pastirji s svojimi laiškimi sodelavci naproti oddaljenim bratom in sestram po veri. Papež Benedikt XVI., še kot kardinal Ratzinger, je v zadnjih letih v razpravah in predavanjih zahodno civilizacijo večkrat razlagal kot soočenje dveh kultur: krščanske in razsvetljenske. Očetovstvo za razsvetljenski racionalizem papež pripisuje krščanstvu. Posebno poglavje v tej zgodbi so kristjani, ki imajo zakramente uvajanja, a so svoj življenjski slog zastavili po načelih emancipacije od Boga. So nekakšen hibrid ateizma in vere, modernizma in tradicionalizma, liberalizma in krščanstva. Ne moremo jih imenovati odpadnike od vere, ker se držijo določenih verskih praks, in ne moremo jim reči »cerkveni« ljudje, ker nekaterih moralnih postavk krščanske vere ne upoštevajo in ker nimajo rednega živega stika z občestvom verujočih. Največkrat jim pravimo oddaljeni ali obrobni, pa tudi »velikonočni kristjani«, v kolikor se v cerkvi prikažejo le za velike praznike. Tako bomo vse letošnje pastoralno leto posvetili in razmišljali o oddaljenih. Najprej se bomo vprašali, kdo sploh so.

  KATEHUMENAT – uvajanje odraslih v krščanstvo

  Katehumenat je namenjen odraslim, ki želijo spoznati katoliško vero. Kandidat mora dopolniti 18. leto starosti. Vpis v katehumenat je v domači župniji od 20. do 30. septembra. Skupna srečanja bodo v župniji Kranj vsak ponedeljek ob 20. uri. Katehumenat bo letos potekal od 3. oktobra 2005 do velikonočne sobote 2006. Skupaj z mistagogijo po krstu in birmi pa še dva meseca. Seznam katehumenov župniki do sredine novembra pošljejo na Nadškofijski ordinariat v Ljubljano. Dovoljenje za krst in birmo bodo župniki dobili le za tiste katehumene, ki bodo na seznamih. Z vsemi katehumeni iz nadškofije se bo letos prvič srečal tudi g. nadškof. To srečanje z vpisom imena in podelitvijo SP bo ob godu sv. Nikolaja 4. decembra 2005 ob 16. uri v ljubljanski stolnici. Zaželjeno je, da v mestnih in dekanijskih središčih poteka katehumenat v več skupinah, če je več kandidatov, da bi tako bilo omogočeno prejeti zakramente tudi v jesenskem ali božičnem času. Vpis za tiste, ko bodo prejeli zakramente uvajanja na vigilijo 2007 bo takoj po veliki noči.

  TEDEN ZA ŽIVLJENJE od 2. do 9. oktobra 2005

  V vsakem času se moremo veseliti nečesa globljega, kar zasije v nas, med nami kot resnica, zato je letošnje geslo: »VESELI PA SE RESNICE« (1 Kor 13,6). Resnica iskrenosti medsebojnih odnosov, notranje osvoboditve; resnica globoke svobode, iz katere zori daritev za prijatelja, zmaganega napora, ki da veselje za še večje prizadevanje, vključevanja svojih meja v rast edinosti znotraj družin in drugih skupnosti. Vse dobro in plemeniti se razodeva, ne more ostati zakrito, četudi bi nam doživljanje govorilo drugače.

  Vsi lepo vabljeni, da se posebej v teh dneh združimo v molitvi in prošnji za novo življenje v našem narodu, za življenje iz resnice.

  KATEHETSKO PASTORALNA ŠOLA

  V naši župniji imamo kar nekaj katehistinj, ki učijo verouk in so končale uspešno katehetsko pastoralno šolo. Tudi letos deluje ta šola v naši nadškofiji. Vedno bolj vidimo, kako je potrebna dobra teološka in katehetsko pedagoška izobrazba laikov, ki naj bi bili pričevalci sredi življenja in sodelavci pri katehetskem in drugem delu v župniji. Začetek predavanja v Ljubljani je v petek, 7. oktobra 2005.

  OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA

   Vsako leto nas Cerkev vabi k bolj intenzivni in poglobljeni molitvi rožnega venca v mesecu oktobru. Vsak človek, vsaka družina, vsak narod in seveda Cerkev potrebuje molitev. Čas v katerem živimo je poln nasprotij, stisk in težav, pa tudi različnih kriz. Gospod nas vabi: »Prosite in se vam bo dalo«! Vsak dan bomo pred mašo molili rožni venec. Zvečer bo molitev pred Najsvtejšim pol ure pred mašo.

  Molile bodo različne skupine. V nedeljo bo molitev prav tako pol ure pred mašo, torej ob 18.30 uri, ker bodo s prvim oktobrom tudi nedeljske večerne maše ob 19. uri. Na praznik Rožnovenske Matere božje, 7. oktobra, bo jutranja maša v rožnovenski cerkvi, večerna pa v župnijski cerkvi.

  TEČAJ BLIŽNJE PRIRPAVE NA ZAKON  se bo začel v soboto, 1. oktobra ob 19. uri v župnijski dvorani.

  SREČANJE ZA STARŠE 8. razreda bo v četrtek 6. 10. 2005 ob 20. uri v veroučni učilnici. Lepo vabljeni

  Na prvo nedeljo v mesecu oktobru, rožnovensko nedeljo, 2. oktobra,  bo nabirka 1000 SIT za cerkev. Vsem, ki ste darovali za Zavod sv. Stanislava in semenišče v Ljubljani, še enkrat, hvala lepa in Bog povrni!


  Objavil kaplan ob 21:58


  Kaj pa vi pravite?
  8.9.05
  Oznanila 16/2005

  KOLIKOKRAT NAJ ODPUSTIM?

  Tedaj je pristopil Peter in mu rekel: »Gospod, kolikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene?

  Do sedemkrat?« Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat.«

  Mt 18,21-22

  Jezus preusmerja pojmovanje pravičnosti od mrtve črke k živemu človeku. Gospodar ob polaganju računov ne bo gledal na umazanijo tvojih rok, temveč na omadeževanost tvojega srca. Ne bo ga zanimal tvoj odnos do predpisov, temveč tvoj odnos do ljudi. Vrat v nebeško kraljestvo ne boš odprl z izpolnjevanjem obredov, temveč s poravnavanjem računov med brati.

  BESEDA  ŽIVEGA BOGA

  »Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem?«

  Mt 20,13-15

  Se tudi vam dogaja, da vas duši zavist, ker imajo nekateri več kot vi? Le zakaj jih Bog blagoslavlja? Naša pravičnost ne more Boga izsiljevati. Dovolj je, da vemo, da nas Gospodar imenuje prijatelje in da njegovega prijateljstva nismo vredni. On nikomur ne dela krivice. Vse kar nam daje, je dar, zato more tudi drugim dati kolikor hoče. Zakaj bi jim zavidali? Veselimo se Božjega usmiljenja.

  PASTORALNI TEČAJ 2005

  Letošnje pastoralno leto 2005/2006 je posvečeno oddaljenim in obrobnim kristjanom. To je oznanilo evangelija vsem tistim vernikom, ki ne sprejemajo v celoti nauka, ki ga oznanjamo, se redno ne udeležujejo bogoslužja Cerkve in ne ohranjajo redne povezanosti z občestvom. Na pastoralnem tečaju bomo iskali pot, kako te ljudi spodbuditi in jih pritegniti k tesnejšemu življenju z župnijo-Cerkvijo. Prav zato ima letošnji tečaj naslov: ODDALJENI – POT CERKVE.

  Glavno predavanje s tem naslovom bi imel mag. p. Branko Cestnik. Koreferat-drugo predavanje z naslovom: ODDALJENI IN OBROBNI – klic k ustvarjalni ljubezni in dejavnejšemu pričevanju razlogov našega upanja, pa bo imel dr. Igor Bahovec.

  Pastoralni tečaj bo: v Stični v sredo, 14. septembra 2005 ob 9. uri; na Brezjah v četrtek, 15. septembra 2005 ob 9. uri; v Lj.- Šentvid – v Zavodu sv. Stanislava v soboto, 8. oktobra 2005 ob 9.30 uri.

  Na tečaj so vabljeni župniki, kaplani in drugi duhovniki, bogoslovci na pastoralni praksi, redovniki, redovnice, katehistinje, katehisti ter še posebej laiški sodelavci. Prav za laiške sodelavce še dana možnost v Zavodih sv. Stanislava.

  NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE

  bo v nedeljo, 18. septembra v župnijski cerkvi v Ljubljana-Šentvid. Ob 14.30 bo v župnijski cerkvi molitev svetlega dela rožnega venca pred Najsvetejšim. Ob 15. uri bo slovesna sv. maša, ki jo bo daroval nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran. Po maši bo v cerkvi slavnostna akademija.

  SREČANJE MLADIH

  V STIČNI

  Stična mladih bo tudi letos tretjo soboto v mesecu septembru, 17. septembra 2005. Dopoldanski program se bo začel ob 9.30 uri in bo festivalsko obarvan. Sledila bo sv. maša in nato pester program. Konec programa bo ob 17.30. Na romanje so vabljeni mladi naše župnije. Prijavijo se g. kaplanu Gregorju. Potovali bodo z avtobusom skupaj z mladimi iz ž. Zlato polje. Cena avtobusa je 1200 SIT.

  Mladi se že lahko prijavijo na novoletno romanje, ki bo letos v Milanu. Vse informacije dobijo pri g. kaplanu!

  JEZUS VABI VSE LJUDI

  Z nasmeškom prihaja v Slovenijo p. Joseph Bill iz Indije, duhovnik in vzklika: JEZUS VAS LJUBI!

  Vabljeni smo tako vsi na seminar s čaščenjem, slavljenjem, nagovori, pričevanji, mašo in molitvijo za ozdravljenje in sicer v torek in sredo (13. in 14. september 2005): Ljubljana, cerkev sv. Jožefa na Poljanah. Program bo oba dneva od 16.30 do 21. ure

  SLOVENSKO –HRVAŠKO SREČANJE

  Pred dvema letoma smo imeli prvo srečanje v velikem romarskem središču na Hrvaškem v Mariji Bistrici. Letos bo takšno srečanje na Brezjah v soboto, 24. septembra, z začetkom ob 11. uri. Vabljeni na Brezje. Skupnega romanja ne bo.

  SLOVESEN ZAČETEK VEROUKA

  V nedeljo, 18. septembra, ob 9. uri, bo slovesen začetek šolskega in veroučnega leta. Pri slovesni maši bo sodelovanje veroučencev, katehistinj, mladih in staršev ter pedagogov. Pri sv. maši bo podeljen poseben blagoslov veroučencem in blagoslov šolskih torb ter učbenikov. Otroci prinesejo k blagoslovu svoje šolske torbe.

  RODITELJSKI SESTANEK

  Začeli smo z rednim veroukom. Že takoj na začetku veroučnega leta vabimo na roditeljski sestanek starše:

  2. razreda devetletke v četrtek, 22. septembra ob 20. uri v župnijsko dvorano

  9. razreda devetletke v četrtek, 30. septembra ob 20. uri v  župnijsko dvorano.

  Sestanek je obvezen za vse starše.

  KATEHUMENAT bo tudi letos potekal v naši dekaniji. Odrasli po 18. letu starosti se prijavijo pri svojem župniku. Začetek skupnega katehumenata bo v Kranju, v ponedeljek, 3. oktobra ob 20. uri.

  NABIRKA ZA SEMENIŠČE IN ŠKOFOVE ZAVODE bo na kvatrno nedeljo, 18. septembra pri vseh mašah. Hvala vsem darovalcem, ki skrbite za naše izobraževalne ustanove!

  ODDANE MAŠE: za zdravje, v zahvalo za srečen porod, Janez Kramar, Stanislav Zupanec, v dober namen, Jože in Damjan Volk, za duše v vicah, po namenu (2X), v zahvalo (Mavčič), v zahvalo (3x) in v zahvalo Mariji Pomagaj.


  Objavil kaplan ob 22:56


  Kaj pa vi pravite?


  Previous Page Next Page